劇透慎入,鐵探劇情搶先討論

309 回覆
58 Like 26 Dislike
尹sir呢個角色有乜鳩用
搵兩集講官司 其餘交代清楚啲人去邊
之前幾集 捉營長都唔洗咁撚hea喇
捉左20集有多既營長 因為一個自己身邊出現左1集既反骨仔 1集就收左皮 會唔會有少少虎頭蛇皮 黑警講就講過 到最後乜都冇提 點都寫幾句交代下喇
出幾集交下戲咁
其實套戲真係眼高手低 一開波擺咁多伏筆
到後面直頭冇左回事囉 真係
好多角色 好似好勁咁 一陣比人收皮
尹sir好似頭搭尾都係一埸貨仔喇
講出黎尻up幾句就冇影 一比紅姐 同 程sir 一集就打殘左咁
尹sir會唔會就係新一哥
總結幾個位無交代
1。小招點靠彤彤電話認得營長條
2。營長點發現越南女人作反
3。伍sir點解會幫黑仔擋槍
4。程sir去碼頭搵營長條針有無部署,一爆炸成堆差佬彈出黎,破腳識揸車去碼頭?
5。醫生有無同過呀怡扑野
3 好似係因為黑仔爆左madam啲野 覺得自己一直比人利用 比人呃 所以諗住幫佢 音都幫佢錄埋
1 之前彤彤影過張相?而且佢地查正龍營長應該會起曬佢地底?
2 營長話過江麗瑤應承得太快,估佢有古惑
3 因為佢知道madam利用佢所以佢唔想黑仔有事點知中咗槍?
4 應該有嘅,如果唔係之後點解咁多人衝出來,有for殘疾人士嘅車架
5 有都唔出奇,一開始袁生未出事之前佢都冇諗住同袁生結婚,明顯係想同第二個一齊
明明尹sir個角色喺權鬥都好多嘢發揮,點知淨係後尾講佢撐madam,嘥咗好多時間搞其他嘢,不過以tvb手筆可能寫太多嘢就膠
寫多條線就顧唔到
咁樣搞到尹sir 個角色根本冇咁重要 成個散仔咁
可能
第二季就會講呢
如果cut走袁木個家庭線應該會好睇dd

大結局影都冇撚埋
我覺得有d爛尾
tvb有邊套係唔爛
呢套既結局已經冇咁爛
都幾多野交代唔曬 就咁用旁白帶過
成套劇都係演員carry
程sir madam 營長 bingo
程sir 捉營長果度
又係衰收尾
洗唔洗咁趕,拍多5集慢慢交代唔得咩
有無人覺得伍sir 死果幕好好睇
拖咗咁多集除咗show到袁木係個冇心肝老豆,同佢同王君馨拖泥帶水都唔知有咩用
用旁白我真係服咗佢
第二季就會膠架啦
有無人記得營長除咗劉廣興之外仲有隻馬未出現。
黑仔話想好似laughing 噉有自傳
其實袁木都唔洗死姐.....個陣拿拿臨做手術咪算囉 又要驚死破唔到案同考唔到個試

依幕都算係袁木成套最有表情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞