MONTARA 集中討論區

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
// 計算住宅物業的樓面面積時,除條例另有規定外,須從圍封該物業的圍封牆的外部開始量度。面積計算要包括該物業內部的間隔及柱的面積,但不包括圍封該物業的圍封牆之外的任何公用部分的面積。

至於露台、工作平台或陽台的樓面面積,除條例另有規定外,須從圍封該露台、工作平台或陽台的圍封牆的外部開始量度。面積計算要包括該露台、工作平台或陽台內部的間隔及柱的面積。

如任何圍封牆將住宅物業、露台、工作平台或陽台與毗鄰的住宅物業、露台、工作平台或陽台分隔,須從該牆壁的中間開始量度。//
原來錯左自膠
以前既新樓有窗台,房細都仲可以靠設計師諗下用埋窗台位做床或者櫃,擴展實用空間;但而家冇左窗台後,間房都仲係咁細,真係好難搞
其實你地睇左示位未 我覺得都闊 新樓黎講 ,好過新紅雞晉海,如果你比較舊式廳當然無得比
低層主力牆會仲厚d....
可能因為佢成64層高
所以付擔得起揀高層好d, 又無咁困..
終於有人認真討論下

二房則 問題又係好嚴重
有啲有明廁
有啲日照時間長啲
有啲有嚴重大玄關問題
有啲牆太厚 實際面積其實少過數字本身
carpet 細過實用就一定㗎喇
但佢真係好誇張
3房啲牆加埋可能大過主人房
高過 40樓嘅 住屋大廈
都會有牆身過厚問題
不過會德豐都算好冇良 將大部份嘅牆畀晒住戶自己買

815個則 淨係個主人房 就要買成600*3700 厚ge 石屎
非常誇張 差唔多等於一個 walk-in closet

全間屋嘅石屎加埋 大過 一間主人房加多間細房
真正可使用面積大約 700呎 可能仲少啲
回9成9
求打個和,留TG
係咪全部單位面壁
T2A C單位會唔會好啲
700 你就開胃
有 550 算偷笑喇
利申:自己住緊類似半新樓三房,實 811 室內自己度過 carpet area 係 620 左右咋,已經係好少主力牆
咁請問 呢個盤邊種積比較好?
所以細單位要放中間
除咗美其名返單邊畀大單位之外
最主要係如果細單位食埋單邊啲主力牆連渣都無得淨
原來都有清有睇圖則
我一路睇450/483/510(唔計廚)
明明個廳同2房一樣size
係玄關位唔同 點解個呎數差咁遠
但明明平時去睇樓 差30幾呎 個觀感已經有分別嫁麻
同問 係咪450個款算最靚仔?
買1房做8成
係唔係要揀建期供款?

折扣得2%?
借朋友帳號 見有幾位巴打有疑問

https://t.me/opui123a

樓盤查詢/入飛可以加 主區將軍澳
傾岩咪入 傾唔岩都做個朋友 買賣租無所謂
建期供款
flat price over 6M
target 1房既你地會揀邊款?
建期就過左600啦
即供120先最平
但要留意上唔到mc嘅風險
E: facing North + near flat & shopping mall gdn view
D: facing East + gdn view & far flat view

price/ft tells
MC 要入伙前一年先做到?
120日 內 apply 唔到?

基本上, 低過600萬既1房 要做6成?
做6成又使乜買600萬樓下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞