BBA grad, 自學寫code移民日本有冇可能?

244 回覆
15 Like 250 Dislike
巴打講得啱,有自己目標好重要, job requirement 要求邊種language多我就去學d乜,可能係最快既路?
唔識
Job oriented,為入行做首要目標
唔好諗咁多 學得幾多得幾多
再開始砌project
砌profile
https://www.youtube.com/watch?v=xek6wkl3FN8
愛沙尼亞既it發展得好勁
究竟要幾廢enjoy debug嘅過程
玩c玩到咁高階
其實好多人冇用過GIT, 因為有啲用自己source control 或者用M$ 嘅TFS, 或者啲陳年code 用svn 甚或cvs, 玩法唔同
識寫code 同識programming兩回事黎
大學非Cs major,A+左頭兩三個Cs intro course 同樓主一樣覺得打code de下bug幾好玩
諗住讀埋上去minor, 點知後面d course痴撚線到, 同你揼下code寫下小遊戲差好遠最後放棄左
隔行如隔山,不求做cs專家,但求學到野,技能够搵工,搵到食就得啦
真心問一問除咗煩d 之外有咩唔同
以前教c++ 個lecturer 話有得用new就用new
malloc 係學寫c 果陣先用
要自己搞memory allocation/free memory
data type 又要自己做casting
點解揀日本本身又好似唔識日文
日本係渡假好工作文化19
日本啲後生仔本身都生活得好絕望
睇你個字,不如考慮下大灣區?
多謝指教,我明條路點行啦
仲要咩自建 知咩料啦
第一個係static array, compile嗰陣就分配晒10個int位的memory,但呢個a唔係pointer,唔可以re-assign做其他point/array。
第二個a係pointer,指住某處連續十個int的memory的首個之address,可以做pointer運算,可以re-assign之類。

利伸:非CS出身,唔識C
唔揼得垃圾D點 maintain 同 debug 交功課
究竟年中有幾多個 ba 撚轉 it 跟住係度呃飲呃食
十分認同

以前大學讀Software engineering 覺得design pattern好on9 宜家出黎做野覺得根本design 先係皇道

建議樓主真心想學好嘅話就唔好一直流於 language level 嘅野, 否則喺一個正職programmer 眼中, 你只會係一個寫爛code嘅同事
自己係linkedin揾我,日本人呢
慘得過佢哋吹吓水識寫少少code就升到

真係識programming嘅it毒撚就成世做程序猿
點可以練好啲DESIGN?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞