BBA grad, 自學寫code移民日本有冇可能?

244 回覆
15 Like 250 Dislike
你唔好以為只係識寫System.out.println("Hello World"); 就可以搵到食蝸
你比起有cs底嘅programmer有咩優勢先?

有business sense/knowledge嗰啲唔計,其他programmer一樣可以有
通常自學撚連year 1程度都無

莫講話data structure呢d
其實好多cs仔都唔識用git
係做過真development intern個d先會話識少少
個個諗到自學好簡單咁
認真,你寫到咩地步先,講兩句大家都知你水平去到邊
白領日本大把精英
駛撚要你依啲外人
去日本就玩藍領啦
我自己都係bba出身,自學python駁證券行api炒期貨同期權(完全自建,唔係用multicharts嗰啲on9平台),但一同真正嘅programmer交流,好容易就發覺自己水平仲係差好遠
的確就算cs grad都未必真係識落手寫好勁嘅code
自學係practical上面有機會會勁過班fresh grad

但哩行嘅野冇你諗得咁簡單囉
得過千幾行緊係易debug架
問題係project一大 d structure就會變得好撚複雜
一直覺得structure先係最難搞嘅野
前人design得唔好就引發好多奇奇怪怪嘅問題
求奇加一舊野/改一個field影響到後面一大堆野搵bug搵到癲
堆客又諸多要求 成日以為d野好簡單好易整
但其實個system design根本支援唔到佢想要果樣野
前人寫落嘅SQL成日搵錯野 幫佢改就要慢慢睇佢條成版紙長嘅SQL慢慢debug
甚至垃圾到個api入面原來會做錯野要幫佢執
仲未計個bug未必真係關code事

個bug難搞d嘅可以搵幾粒鐘連個問題原因都搵唔到
你鐘意幫人抆屎同有被虐傾向先會鐘意幫人debug
人地讀書學個底
再 不斷自學新野
你就一野跳過哂
bba撚
好勁
心態決定境界
樓主鐘意code就去jobsdb搵
最多job opening係邊種code
就埋頭不眠不休咁衝去學
再搵d open source project做去練
唔好比上面班友打潛 翻正自己人生自己掌握
我應該無手無腳

利申 apply嗰陣line得福岡東京兩個office
事實programmer自學門檻係低你舉嗰兩樣好多
當然靠自學令到發達國家搶住想你移民係另一回事
間唔時就有人走上黎話想自學做code狗 差唔多月經咁濟

唔係話睇死你一定唔得 事實上係有人做到既
但你唔諗下做乜間間u都要開一科出黎比人讀4年? 人地4年讀屎片架?
自學都ok咁大學cs啲prof仲有工開?
成個大學都無教過source control
日本it肯定係缺人,仲要係好缺嗰隻
自學code -> 有
日文n1 -> 有
go japan -> 未有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞