BBA grad, 自學寫code移民日本有冇可能?

244 回覆
15 Like 250 Dislike
問題係出唔起錢又除時OT
好多出得3百萬yen
讀C++
做group project 見到groupmate啲
int a,b,c, aa,ab,ab;
已經頭都痛埋
兩年前左右Line開個廣告講明請得你就至少6M
1年經驗
已經好過
int dllm, on99, fuck, ass;

BBA D仆街最中意就係得個講字
呢行落手做野多過講
建議你有自己project先再見步行步

bbq自學ok都大把bbq prof啦
喺memory 角度黎講前者allocate喺stack 後者有一個pointer喺stack; data喺heap

至於點解揀heap唔揀stack可參考
https://stackoverflow.com/q/1549945/5348990

大陸仔?
前排搵日本IT工
大部份都係300萬YEN 做派遣IT狗
如果有幾年AI經驗就400萬YEN左右 STARTUP公司
LINE就600萬YEN 唔洗識日文都得
咁Line請得能力要求點都有咁上下呀嘛
基本CS degree + 少少經驗 + 正常能力。
啊,本來想提stack同heap,但唔熟唔sure。受教了
bbq個個都自學wo,但燒得好唔好食又係另一回事
兩段 code 嘅分別在於 memory allocation 嘅時機。

int a[10];

呢段 code 係當個 program 行到呢句 code 時就會即刻 allocate 10 個 int space。

int *a;
a = (int *) malloc(sizeof(int) * 10);

呢段 code 係當個 program 行到第一句 code 嘅時候只係 allocate 咗一個 pointer variable 嘅 space。當行到 malloc 句 code嘅時候先至真係 allocate 10 個 int space。

如果講佔用嘅 memory space,上面段 code 只係佔用 10 bytes,而下面段 code 就會佔用 10 bytes + pointer variable。
長知識了
嗰陣 Prof 只係從 memory allocation 嘅時間同我哋分析呢 2 段 code 嘅分別,原來仲有其他分別

BTW 聽我哋 prof 講,呢題其實係啲人去 in CS instructor 嘅其中一題,不過好多人都答唔到有乜分別
BBA 自學過來人

你岩岩自學無耐,要做多啲 projects 先夠料,因為你自己做嘅細 program 其實唔夠複雜。引述一句名言:A combined programming system product is 9x more costly than a program.

利申:BBA Accountancy grad,考咗 QP,拎過 ICT Award,識答上邊 heap vs stack 嗰題(個人覺得其實唔關 CS 與否事,係關 C 事 直接問 heap vs stack 應該多啲人識答)
多謝巴打教路,上邊嗰條題目我都睇得明答案既,但唔係好識答
btw 巴打而家做緊咩?big 4 IT consulting?
以前做 software house, 而家搞緊 Coding Bootcamp 教成年人寫 code 轉行

曾經有 KPMG IT Advisory offer, 我 Decline 咗
programming 都好廣泛..
如果想做front end web介紹你
https://www.udemy.com/the-web-developer-bootcamp/
咁樣賣廣告好咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞