【勁過隕石撞地球】人類造成史上最嚴重生物大滅滅絕

201 回覆
235 Like 16 Dislike
以前班恐龍就話唔識點樣防禦姐,而家人類連核陣都有真係唔識得點輸
地球可以點樣再次挽回
佢講緊生仔對沖支那150掛
上次有人捉野豬黎食D連登仔都喊打喊殺
香港支持環保既連生態保育既基本概念都冇,見到野豬比人殺就話好慘呀點解要傷害D野豬,搞到連野豬狩獵隊都取消埋,又唔諗下野豬氾濫會造成咩生態影響
見到野生動物多到要走入民居就愛心氾濫,話動物比人類搶哂D土地已經好慘,依加香港既馬嬲係外來種,搶緊其他原生動物既土地,咁我係咪應該殺哂D馬嬲佢?一座山有7,8個部落,多多野都唔夠D馬嬲食啦...
野豬同馬嬲冇天敵,數量只會有增無減,遲早有日佢地要食自己同類
起樓重要d, 大自然?
外國有好多方法去防止野生動物氾濫
最溫和既方法就係絕育,不過效率好低
美國就開放打獵牌
最極端好似澳洲咁用機關槍掃D動物
其實如果呢個問題追溯到最根本,係一個幾大既命題黎

人類文明發展到今日,主流既價值觀係包含左以下兩點。一係每個人都有資格繁殖,二係每個人都有應該有最基本既人權,有生存既權利。

你願不願意生仔係你既事,但無人會禁止你去咁做。除左某啲special case例如支那啲on9政策外,人人都可以生。而以世界人口增長黎睇,普遍大家都係願意生多過唔生,人口先有我地見到既增長。

而就算係啲濕鳩非洲小朋友,都有國際組織去幫佢地,呢啲係被定義為做緊好事。救到佢地、改善到佢地生活令佢地容易啲生存係為全人類貢獻緊。

有左以上兩點,其實人口既增長根本係已經不可控,呢個增長係違反緊物競天擇,適者生存,連本來被淘汰既都保留下來。

但呢啲所謂普世價值,到底係咪應該要review下。
救助同類,最初係一個相對微觀既狀況到出黎。一個部落,一條村,一個城,even一個國家都可以咁做。因為我國子民生存既代價最多就係人地國家死人。對自己國家黎講,係無問題。

但呢個觀念,套落一個宏觀情況,根本唔work
成個地球既人都想救,付唔起個代價
如果去到糧食出問題的時候
你覺得錢仲有咁大影響力?
呢個trend應該會一直持續落去
除非去到有一日真係生態系統崩潰
引起全球糧食危機 死咁幾百萬人
先至可以解決到人口一直上升既問題
起問題俾普羅大眾正視之前,錢仲work個陣就咁做。 好似電影2012 咁有錢人起錢仲work 個陣整d 野未大家hihi 個陣佢地就繼續生存。有錢人係知呢個危機,只係唔想大家都知呢個問題,大眾都知咁仲有邊個俾佢地吸錢,幫佢地賣命工作?
現實去諗
死都係死第三世界國家先,作為城市人點都有排未燒到自己果度

我要求唔多,拖多50年左右就夠
到時我都差唔多90歲人,死唔死都冇所謂啦
係呀?咁係點解?人類可以為地球貢獻啲咩?
1 蚊仲多咗
2 甲由唔識死
3 老鼠氾濫
4 養黑猩猩黎屌
5 老鼠識游水
6 仲有齧齒目
7 全部都係雞
8 肉球forever
9 連登仔養科莫多龍
10 和牛萬歲
鍾景輝:物競天擇 適者生存
等班死臭窮閪下一代食屎啦
地球滅亡關毒撚鳩事
試下再諗清楚d。

有幾多個已發展國家係糧食自給自足?

講近d , 起香港, 有幾多你食既野係起香港黎?

大多數既糧食都係發展中國家到黎。 米起泰國,牛豬起大陸黎, 雞係巴西雞。

糧食危機個陣, 你覺得香港有幾大機會可以攞到本身食緊既量?

先燒第三世界後燒城市人? 你覺得冇糧食入口香港大鑊d 定泰國大鑊d?

唔好話50 年, 十年後氣候變化就會無法逆轉, 再耐d 唔為資源打仗都偷笑, 50 年你都幾樂觀
土地問題
人類要向宇宙發展
你搞錯左,唔係我反人類,係你認為人類係依個世界既所有
不如我問返你係咩原因令你咁有自信?
所以地球會自我調節,人類必然迎來滅絕
唔見棺材唔流眼淚
人類係地球唯一有智慧生物喎
淨係睇完依句都已經唔想討論落去
蚊係少有人類天敵
無咗非洲人口咪直線上升
認真POST睇到呢啲留意真係起晒雞皮
ON9到呢
地球生態系統只容納到幾萬個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞