【勁過隕石撞地球】人類造成史上最嚴重生物大滅滅絕

201 回覆
235 Like 16 Dislike
但係你知唔知一種動物冇左天敵就無止境咁繁殖,然後就會食哂下一層既動物或者搶哂佢地d野食
香港本來有松鼠,不過野豬同馬嬲愈來愈多,其他小動物就愈來愈少
不過香港人多的是愛心,只要有心同出左力就等於做到野,保護到環境,方法唔重要
連登唔係窮人生仔正仆街咩
滅絕哂剩低人類一種生物都要番工😭
雖然少d 但係都仲有人理性討論呢d 議題既

人類最衰其實係以下呢d野

1. 用太多電, 但係發電又唔係用哂核電/低排放發電。

2. 食太多肉,根本以經唔經濟, 健唔健康黎講 食少d肉都係好既選擇, 不過好多人都係照餐餐肉, 「好食呀嗎」

3. 做太多無助生存既消費。 有得揸省油d 既車硬係要揸架 死大死重既車。 明明手機未壞又換新手機, 但係換完又係用黎做一樣野。

呢三樣已經夠皮玩殘大自然, 三樣野既己得利益者都係商家。 所以有錢既就繼續擺資源不停鼓勵用多d買多d, 大眾一般又唔肯做改變。
兩者原因好多overlap 。 舉d 例子:

1. 上文講左有部份生物受氣候變化影響好勁, 個d 昆蟲同蜥蜴

2. 食多d 肉要用好多水同地做cattle farming, d 地好多時候係起落後地方整走原生物捿息地如熱帶雨林, 少左地方住動植物繁殖率係可以跌得好勁

3. 用電要用化石燃料, loop 返去第一點

4. 消費要生產, 生產要用電, loop 返去第三點

不過我認小弟有d 離題道個歉先
無credit邊度出,篇野你打的嗎?
明明呢d都係環保 點解連登仔唔大力負皮
證明人類唔係地球本身孕育出黎
咖哩國同鄰近地獄鬼國滅亡咪解決到問題
的確係要關注同改善,但係話係最嚴重只顯得嘩眾取寵,誇張,無知
地球史上有過多次大滅絕事件,其嚴重性遠比人類干涉更堪
1.Cattle farming 係同開發土地相關

2.城市化係因為資本主義同消費主義而產生、因為城市本身係一班黎搵錢既人組成。 由以前採礦而成既美國城市, 一齊打魚既舊香港定現代香港做金融都好都係因為有生意先至有呢個城市群體。 城市化之後人均物質消費係會上升,因為城市化帶黎錢所以就會有商家黎搵你錢。 消費上升又返去上面第4 點⋯

3. 填海反而影響唔會話好大, 對填個度水域巴原生但係又無法移動既生物會影響大d( coral reef, seaweed) , 但係好多時候係會幫佢地搬遷。反而消費勁左真係會好影響生物, 有冇聽過藍x 吞拿魚濫補, 日本人自己都要入口鰻魚等等

4. 某d 生物過多: 人太多, 當中亦好多人唔care 其他物種/ 環保野( 雖然多左人環保, 但係多得唔夠快)

巴打如有新論點/上面論點有意見歡迎提出討論
咩叫無辦法執行
明明執行到仲係最有效方法 只係唔人道
得嗰六千萬年以來又話史上最嚴重
明明環保d 係幫到你省錢。 根本藉口仲要唔make sense 個隻 食菜芯10 蚊兩斤 食肉20 幾 幾百克
去少次旅行少好多碳排放仲一定係省錢都係話唔實際真係吹漲
Oh sheet 睇錯上文 小弟自膠 sorry sorry
剩低的都唔會生存到,係人類改變得太快,破壞了整個大自然,人類也只是大自然的一部分,整個環境沒有了,人類都唔會生存到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞