【Bilibli後台程序碼泄漏】Bilibili炒IT狗,結果IT狗將B站code opensource

310 回覆
1011 Like 6 Dislike
咁某程度佢係並無講錯
CODE同DOCUMENT的確理應係公司資產一部分
IT的確係責任心同合約精神好強既工作
所以入職果陣自己要睇清楚合約
一來我係要確保自己既基本利益同安全
二來我係可以根據上述合約內容去做野

公司合約條款漏洞又無保密協議又無呢個能力查record既
趕人走果陣自己咁串,叫我「唔好留低野任何野既唔好比手尾佢」
咁佢都叫到,我唔通仲留呀?
我自己又有咩可能唔留一手仲會咁大聲講出來

合約內容我就跟足既
佢自己合約上面出問題唔怪得人
最後到發現自己個決定做錯求我返去?

比人炒整鑊甘既佢嘆既前提
都要自己識得醒水走位先得既
比佢開源flv.js算係咁啦
其他公司應該寧願擺喺度唔用
都唔肯開源
成個方唐鏡咁彈出彈入叫你打佢就抵死啦
自己無能力全公司得你一個IT都咁串多數小老闆
迫你扭屎忽 你唔扭就會一直壓窄你
永遠唔會主動review跟貼市價
N年前註冊,乜Q資料都唔使,淨係答問題
好彩係佢以前免資料時開左個acc
知道晒你的密碼再試其他站再。。。完
先唔講咩專唔專業人士 it唔it狗
anonymous 都做唔到/唔敢做, 專業?
比人炒 當你狗咁撚 仲拎個道德光環放到天咁高,咁專業,咁奴性唔炒你 炒邊個呀?

全力支持香港老闆繼續當it係狗咁撚
hsbc cx 啪啪啪
要扭先加果下個心都涼左一半
我覺得尊重呢樣野係雙向既
由請我返來既果刻
係有將我當係專業人仕去看待尊重我個職業崗位既話
咁好自然我都會做返一個專業人仕應該有既行為
仆心仆命唔係問題,問題係基本既職業尊重
細公司真係比唔起OT補水,我可以諒解,我唔怪佢
咁拼博完既咪請我地食返一兩次飯我覺得呢個已經係起碼基本既員工關心同尊重,咁我都心甘請願同間細公司一齊拼搏先啦

既然佢都唔當你係Professional,無尊重過我同我份工同我既職業崗位
咁好自然我都無必要同佢上心甚至尊重返佢
薪金包含左我既時間,我既工作量,服務同受氣
係工作崗位負責任做好我基本應該有既野係正常合理

但係作為專業既基本尊重佢從來無比過我既話
咁我真係覺得我都無咩必要尊重佢「專業」既管理方式同態度

當人地既專業狗咁撚仲要我尊重佢?屌那星個腦袋去左流浪地球?
將code opensource左對b站其實有咩影響?
利申文科狗
算啦 都係垃圾AC一個帳密 錢銀有關既另一個帳密架啦
你可以當係生產工廠啲模具流出
人地可以整一模一樣嘅野
IT 嘅business logic 全部係backend
1. 商業模式俾人知道 例如點樣做假
2. 俾人知道個system architecture 會增加被hack風險 依家被人爆曬 佢可以做嘅係改加密嘅手法
3. 佢上咗市 即時影響當然係股價到
現實IT長工都係 由其銀行 請contractor寫完 88
垃圾支那網
抄niconico
偷youtube片
已經冇咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞