【Bilibli後台程序碼泄漏】Bilibili炒IT狗,結果IT狗將B站code opensource

310 回覆
1011 Like 6 Dislike
唔係喎
我記得github有條例話明
公司嘢exploit可以要求del reposit
btw呢兩日唔L得閒去挖佢啲code黎睇
有無巴打挖到啲新鮮嘢出黎分享下
好多時最後都係Stackoverflow github code 炒埋一碟行到就贏
公司唔做source control 怪員工做好離職還機前的保密工作?

有用野得一個copy

肯定告唔入
自己個站本身個源碼都係偷人
證明到個兇手係你既話 一定告得入

公司保密或者 source control做得差係一件事
你惡意公開/破壞係另一件事
唔好混為一談

唔通d大佬 臨走前 drop撚哂 db data, del撚哂d repo 唔洗上身ar?

問題係間公司想唔想搞大佢
有心玩大佢既 我都幾肯定兇手可以轉行
唔洗再做it 加埋好似會衰刑事
有人做咗少少分析,今次多咗個影片熱門(推薦list)權重
殘體注意
https://mp.weixin.qq.com/s/rFhuh3tGyMJwdQp2QQr8Jw
仲有邊個串流平台係用Go lang寫?
如果係都幾值得學
我自己經驗係寫得靚都可以做到得你 main 到人哋唔會 main 嘅效果
我自己做過一個 system 開荒年牛
都幾嚴格遵照 OO design 一啲基本原則
之後調左 team 攪第二樣
兩年後再轉返舊 team
我哋寫落啲 class, interface 內容幾乎無變過
不過入面好多 method 都被抽出來,求尻其搵個 class 裝住就算,一劈屎咁。好彩果壇嘢我唔駛再理
搵到佢個test 香港電話:

同埋佢寫香港係country到
我諗起細個抄隻game個桌面icon落磁碟拎返屋企
呢啲用會員lock好啲
首先要有code review
政府d out source 咁勁點會唔爛
無左stackoverflow 我唸IT狗 ge productivity 應該得番10%
其實大公司炒人好似CX咁即人補錢比你走啦仲比你掂部機?
之前試過做政府大project
寫出嚟啲code已經爛爛地
你老尾security risk scanning俾佢捉,份report仲建議用個更爛嘅方法去改

結果我真係跟佢suggestion「執」,啲code爛撚到我自己都唔想main返
但同時會更容易比黑客搵到漏洞去攻擊server
同時唔係所有it狗都可以寫出完美的code
如果d code有問題,然後個source code 又比人公開左,d hacker就可以透過buffer overflow, sql injection之類的方法去攻擊網站.
當然,唔公開source code都有方法攻擊,只係難d,要去慢慢試咁解
其實佢都係參考緊網上個國家表
而且都講明香港同台灣唔準睇部份大陸嘅嘢
香港就係咁架啦
有錢參與討論嘅人(老細)
永遠都會幻想自己支指揮棒好勁抽
現實你提佢咁做要畀多個錢
佢即卡屌到閪都反埋
所以永遠都要記得開始起頭嘅目的係咩
至少都叫做跟緊條路行
股價冇跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞