【Bilibli後台程序碼泄漏】Bilibili炒IT狗,結果IT狗將B站code opensource

310 回覆
1011 Like 6 Dislike
二個網都似
其實有好多搵唔到中字資源嘅YouTube片同紀錄片上面都有,所以唔好話冇人用
較老版本係咪即係出post幾分鐘前?
文科當然唔等於無知 你問我文科嘢嘅我當然識答 反之問我it嘢我當然唔識答 咁我就自己唔熟悉嘅範疇問其他熟悉嘅人有咩問題?
因為身邊不少朋友都是文科出身,但熟悉IT,所以有這個見解。
咁鍾意改野呀喇 改到你老母都唔認得
仲有好多粵配影片都係得返呢啲大陸網先睇到
opensource 姐係全世界都可以直接睇D code
影響:
1. 保安問題 因為可以直接睇code既話 hacker就容易直接鑽code既漏洞
2. 商業機密 例如上面有人講左 20%中獎但係咪都出彈幕/用戶個人資料洩漏之類
3. 抄襲問題 依家全世界都輕鬆整個差唔多既網站

主要都係1,2 最大鑊姐我覺得
除非佢扔勁多錢落去保安 都難保冇未知漏洞 一係就成個code改晒佢 一樣要勁多資源
第2點就88啦 無救架啦

其實有冇篇報導原文
google似乎淨係見到程式碼洩漏 唔見有話係原IT人士?
咁講冇咩動畫大陸可以播wor
要實名我果個唔駛既?
總之做it最高境界就係, 得你先main到d code
其他人main唔到, 唔好同我講咩跟itil行
個個都main到公司實請個fg之後炒9你
咁做法個大佬唔屌你呀?
乜啲source code 唔係公司財產黎?咁公開唔怕自己都奶野
香港你做coding既話, 你會發現一街都係爛code
除非你果行係金融/政府/證券果d
屌乜鬼
老細外行人又唔識coding
大佬唔通同你講 "我唔識搞呀 教我啦" 咁咩
唔單止IT 香港任何工都應該係咁
佢唔係見d code爛,難main就出聲?
出聲咪比老闆屌, hard code做完交貨收工. 找定新工la.
其實大家都係一樣
只係邊個比較垃圾

有得做邊個唔想做最好
又要快又要平
最好人又唔請得多
簡單到連老細自己都識main
寫code好多時諗寫就諗到上太空
現實就其實都係屌曬鬼咁夾到就隊上去
我講緊未俾m$買已經收強國dmca del repo,基本fact錯都唔肯認柒想遊花園,扯遠啲嗱返咋沙
唔留言都唔知兒登仔同大陸哩關係咁好
日日上天崖貼吧 咁撚愛國返大陸啦
支那豬
呢句真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞