四國+關東十六日攝影遊

177 回覆
86 Like 7 Dislike
夏天去四國好熱架喎
高屋神社 留名
無辦法要就瀨戶內海個藝術祭
我去男木島全部關曬門
我航拍放得好衰
有機會要再去過
我揸車上去 因為讓對頭車 唔小心跌落坑
好彩後波上得返
條車路真係勁窄
爛尾?
Day5

呢一日會離開香川向愛媛進發,但我之嘢喺tabelog搵到間香川縣長期排名第一嘅烏冬店,一個禮拜休兩日,啱啱好呢日就開,所以我哋決定一大早去食完先走。

間嘢交通尚算方便,由JR站行過去10分鐘左右就到。

間鋪都幾大,但明明閒日都一堆車泊曬喺門口。
入到去仲要排隊,可想而知人氣有幾高。

然後入到去望住餐牌先知間嘢係食淨烏冬,坐低之後隔離啲公公婆婆可能見我係外國人,仲係咁同我講話呢間嘢好好食無得輸之類

本身我仲諗,賣淨烏冬賣到咁係咩玩法,係咪真係咁好食啊,清湯烏冬點個汁......
一擺落口,我哋幾個都嘩咗出聲
即係雖然可能誇張咗,但佢又再顛覆咗我對烏冬嘅理解。
當時我哋因為見到得淨烏冬所以只係叫咗個細,好快就覺得勁後悔,好驚以後食唔到咁好食嘅烏冬(食神mode)。
食完我哋即刻買咗幾包返去做手信。

至於我哋點解唔再叫呢,係因為想留肚食之前食唔到嘅骨付鳥一鶴。
味道有啲偏咸,但係幾好食嘅,不過當然無烏冬嗰種震撼感
間烏冬可以話係我呢十幾日食過最好食嘅一餐。
Push
下次去試下間烏冬先
神社都幾惡搞, 行要兩粒鐘 , 上得去都想睇晒日頭日落同入夜
真係幾辛苦下 不過如果好彩天氣好嘅話
成件事係值嘅
爛尾?
留名
有機會都試下間烏冬先
唔會爛 不過呢排真係忙
要今晚先有時間開部腦
岩岩去完四國返黎
d船期巴士期真係一miss就好煩
由高松搭去愛媛好似大概係兩個鐘左右,車程唔算太長。
鐵路沿途見到唔少櫻花,感覺好似比喺香川見到嘅要粉啲,但前幾日真係影櫻花影到悶,所以無乜點影到。
不過最正係經過某個車站嗰陣,見到隔離山坡上有條好長嘅滑梯,係穿過好多棵櫻花樹sir落嚟,超正(我晏啲上網搵下有無圖)。

咁呢一日嘅行程就淨係得下灘嘅啫,喺松山站落車擺低嘢就出發。

下灘站因為地方比較偏僻,所以雖然近年人氣高企,但班次數量都係疏,我哋要4點零入到去,出返嚟一係就5點一係就7點,咁其實都係無得揀,焗住要4點入影夠3粒鐘。

由於時間太多,所以我哋都周圍行下,附近都有唔少櫻花,係真係相對比較pink啲。
下灘除咗超近海邊嘅車站加日落呢個絕景之外,其實仲有條延伸出海嘅路軌都好多人去,話係千與千尋海上電車咁。
但最近就有人喺twitter出po屌鬼,話自己係嗰條軌嘅主人,佢嗰度係一間造船廠,私人地方,但就成日有班人問都唔問衝入嚟起勢咁影,反正就屌咗一篇好長嘅文。
咁人哋開到聲,公德心同自律起見我哋就無去到啦,只係喺附近鳩行下。

然後,
有一堆韓國大叔,揹曬腳架大炮喺我哋身邊經過,並向下灘方向浩浩蕩蕩咁進發,仲要有個後生女仔一路跟住。
咁我哋一見到都心知不妙,即刻就趕返去霸定靚位先。

無錯佢哋就係嗰啲所謂嘅攝影團,團費會包埋個後生女model任你影。班韓國大叔一到就霸曬位嘰哩咕嚕,在場好多人都頂唔順,但佢哋又無做啲咩你唔屌得佢
不過我啱啱好有帶長炮,有免費model無理由唔影下嘅

Push
多謝幫推 晏啲會更新

韓國團收手之後 就係我哋發揮嘅時候了。

有個日本仔同女朋友喺度影影下,有個日本阿叔搭嗲話想影個女仔,然後佢兩個又好尷尬咁應承咗。

於是我喺隔離望咗陣,見到個阿伯遠距離係咁舞個女仔叫佢擺pose,我又忍唔住厚面皮咁問我可唔可以都影,條仔笑笑口話可以。

認真條女真係幾靚,條仔應該滿心都係勝利者心情

到尾段成個場啲人都影到審美疲勞收曬手。坦白講下灘係幾靚幾值得去,但又未到靚到話會嘩一聲嗰種,所以唔好抱太大期望嚟會好啲,而且真係好撚多人。

不過用半日喺呢度我覺得都值,確實係一個幾有特色嘅地方,交通亦方便,反正pass包唔使煩
正面呢
樓主用咩執相? 有冇教學/常用設定分享下?
利申新手想學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞