四國+關東十六日攝影遊

177 回覆
86 Like 7 Dislike
有睇開巴打post
有睇巴打北海道個post
冇寫埋落去好可惜
發生太多事,而且隔左咁耐,我都唔打算再update

不過已經plan緊下次旅行,到時再出post
四國係去做廢老嘅好地方
唔多遊客之餘成個地方嘅生活節奏都好慢

仲有麵包超人JR同博物館
去邊
真係好多麵包超人嘅嘢
四國/東北
用內陸機定鐵路轉場?
四國會坐內陸機+JR
東北坐JR
利申:搭ANA 東京入
2 個都有興趣,等你出遊記
四國內陸機抵玩過JR好多
又快又平
多謝支持
用外國人優惠真係好抵屌
終於開始講高屋神社,唔誇張咁講句,我係真係為咗佢先plan今次四國之旅,所以對我嚟講,呢個景影得好好睇睇比咩都重要。

由不動之淹離開嗰陣大概4點左右,本身我都預咗飛的上山頂,因為高屋神社而家之所以仲未爆人,其中一大原因就係佢嘅交通係非常之唔方便。

原則上佢最近嘅電車站係觀音寺,但觀音寺站大力宣傳嘅係錢形砂繪 而觀音寺去高屋神社山腳嘅只有一班非常疏嘅巴士線路「仁尾線」,又係有去無回嗰種,但重點係佢山腳離觀音寺有3.5km左右。

即係話就算你飛的上山頂,你無電話call的士嘅情況下只可以深夜行落山,然後再行3.5km返車站。

不過我話齋,我係為佢而嚟嘅,排除萬難都要頂硬上。

由於本身已經玩到幾攰,加上我大傷未好返曬,所以到最後決定飛的上山頂。(其實不動之淹上平好多,因為就喺車路上山嘅山腳,我哋仲on99搭去觀音寺再上
有圖未?
忙緊sor 轉頭
由觀音寺站飛的上高屋神社本宮係大約3000yen左右,落車之後會有條好撚斜嘅斜路要上,然後右邊會有塊細牌話有個觀景台

喺呢度係可以望到父母之濱同紫雲出山,瀨戶內海真係好靚,嗰種壯觀睇相係完全感受唔到

然後行多幾分鐘就到咗個神社本宮,轉彎一行出去見到座鳥居嗰陣我感動到眼水都標埋
心郁咗年幾兩年終於俾我嚟到

呢條樓梯係斜到癲得嚟非常之長,而且啲石好多都郁郁下,等陣一失平衡就係咁先
影呢張相嗰陣我個心係勁驚

今日雖然天晴,但層霧都幾高,所以magic hour都唔算太magic
當然唔係陰天或者落雨我已經好感動

其實影開相嘅都知,好多時候啲景係睇相靚過親眼睇
但呢度嗰種壯觀同感覺用相係裝載唔曬,我同我個fd都話現場比上網睇相靚好多倍

但我哋覺得最美中不足嘅,係樓梯扶手兩邊啲旗,仲要明明已經過曬期
如果喺香港我哋應該會幫佢拆撚曬佢

放航拍淨係拍咗片 呢張係喺片度cap出嚟
(航拍新手,之前喺日光炒過一次 所以啲片都拍得麻麻,而家睇返覺得好浪費)
影得好靚 樓主有無ig?
四國我一直都想去,尤其係高屋神社、四萬十川、祖谷、下灘
睇相勾起左我上年單車環四國嘅回憶
stevechan0608
四萬十川同祖谷我無去答你唔到
下灘感覺都幾好 不過而家真係太多人
環四國咁犀利
是咪M mode點set
揸舊16-135新手鏡影唔影到你d相影食物都唔夠焦距
同埋80-200點用法?

點搵景色影的 揸住部單反但永遠手機feel咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞