四國+關東十六日攝影遊

177 回覆
86 Like 7 Dislike
第一次出遊記,多多指教

簡單講下呢次旅行先,四國同關東隔咁遠,點解要拉埋一齊玩呢?
因為小弟其中兩日要去河口湖睇演唱會,所以就格硬plan埋咗一齊,而家仲喺旅途途中,暫時都叫順利甚至好彩(因為大部分時間都好天)。
而經過同旅伴商量同考慮之後,四國我哋係放棄咗高知。德島原本都諗住留兩三日畀佢,但最後亦決定即日來回就算。

Day1:(香川)高松城夜櫻
Day2:小豆島
Day3:金戶比羅宮、父母之濱
Day4:烏冬學校、不動之淹、高屋神社
Day5:(愛媛)下灘車站
Day6:島波單車海道
Day7:伊予大洲、松山城、道後溫泉
Day8:(德島)鳴門海峽大橋
Day9:男木島、直島
Day10:津嶋神社、仏生山溫泉
Day11:(關東)東京->茨城
Day12:大洗海岸日出、日立海濱公園
Day13&14:河口湖
Day15:本棲湖芝櫻祭
Day16:東京->香港

而家我正係喺Day11->12之間,喺民宿比較得閒,諗住趁對個旅程印象仲熱辣辣嗰陣分享下呢個旅程嘅點滴。
以下係目前為止嘅一啲精華:

留名
Day1

今次之前去日本基本都係去大城市,即係東京大阪名古屋嗰啲,雖然事先都知高松機場係細機場,但落機望一望之後都係覺得有啲意外,覺得好「的色」

高松機場附近無任何鐵路,只可以搭巴士出返去高松市區,700幾yen左右。
沿途風光幾好,加上天色唔錯,好好彩影到張穌光。

由於窮撚無錢住靚酒店,首選都係平嘅酒店或者民宿,加上今次三個人有啲難訂房,最後搵咗好耐先喺Jalan搵到片原町附近嘅一間民宿,叫guest house madoka。
我無影到間民宿內籠,望落去可以話係比較陳舊,但我覺得都係一種味道嚟。一間都算大嘅和室房,大概就係三條友瞓喺小丸子爺爺嬤嬤間房咁嘅感覺。而且地方交通都算幾方便,附近咩都有,民宿主人亦非常好人。
不過最大缺點係間房無鎖匙,唔知其他房係咪都係咁,對於我呢啲去長旅行會帶電腦嘅人嚟講係唔太安心,所以之後去返高松住嗰陣都無揀返呢間。
不過貴重物品會跟身嘅人我幾推薦呢間。

橫穿高松市內直到琴平站嘅「琴電」,個人覺得幾有味道同時代感。

由於第一日落機都5點,所以當日唯一節目就係高松城夜櫻,平時要入場費嘅玉藻公園喺呢段期間會無料入場。
以前只係見過三兩棵盛開嘅櫻花,場入面都有唔少,不過到而家我都覺得影櫻花無人像(女)係有啲寡。加上燈光偏暗又黃又紅、位置、技術等等各種原因,最後都無影到幾張滿意嘅相。

夜晚去食高松嘅其中一樣特產-橄欖牛。

橄欖牛係咩呢?
喺高松港對出嘅小豆島係一個盛產橄欖嘅大島,而橄欖牛大概嚟講就係淨係餵佢哋食呢度啲橄欖嘅高級和牛,好似牛嘅血統之類仲有經過混種之類,資料可能有錯但大概係咁嘅意思,就結果嚟講就係呢種牛嘅口感同其他牛非常唔同。
呢間燒肉店叫さぬき焼肉庵 じゃぽん,就喺片原町附近。個人覺得還好,唔算太貴,份量亦都可以接受,食佢嘅特上品種係可以感受到橄欖牛嘅得點:入口即化,但牛味唔重無咁香。

Day1完
Lm
用咩相機同鏡影
留名G持
a73+1635GM+55 ROLLEI老鏡+70200GM
Day2

講到香川縣,最出名嘅就係烏冬。香川自己甚至用「烏冬縣」嚟做宣傳,所以第二日一出門就用tabelog搵咗附近一間分數都幾好嘅烏冬鋪頭。
間鋪頭細細間,第一啖食落去真係呆咗,以前聽人講過話香川嘅烏冬同平時喺其他地方食到嘅係完全唔同,就一直好好奇想試下。
我唔係咩食家唔識形容,但佢個口感、嚼頭同埋個湯嘅味真係顛覆咗我對烏冬嘅理解
(劇透一下,之後食咗間仲誇張)

高松車站被稱作四國嘅大門,係四國所有車站入面人流量最多,不過當然拎嚟同香港比就無意思,求其搵個地鐵站嘅人流都多佢唔知幾多倍……

由於唔記得查清楚入小豆島嘅船期,搞到浪費咗個幾鐘時間,呢度做個反面教材,千祈唔好用喺東京大阪嗰種心態喺四國玩,一定一定一定一定要查清楚巴士鐵路同埋船嘅時刻表。分分鐘一miss咗一班你就要on99坐喺度等成粒鐘。

原本有plan去丸金豉油廠玩下,但由於計劃有變,所以唯有去橄欖公園先。
我哋係買咗7日嘅四國pass,咁當中係包埋小豆島巴士嘅,但要留意小豆島啲巴士係比較疏,而且某啲線路好快就無車,所以一定要查清楚時間做足功課。
咁呢個橄欖公園好似話係宮崎駿畫《魔女宅急便》嘅參考原型,係真係假我無去深究,因為話自己係《千與千尋》油屋原型嘅靈感原型我都睇過好多次

風車附近有個中心會借原著把掃把畀你拎去影相,係唔使錢嘅,當然提提大家要有公德心一定要還返。

講到小豆島最知名嘅景點當然係天使之散步道,不過好可惜零零舍舍呢個area烏雲密佈,所以影出嚟都麻麻地,求其啪兩張交功課就算。
所以Day2可以話係最失敗嘅一日

返到去高松之後求其喺片原町車站隔離搵咗間叫「結家」嘅居酒屋食,氣氛關係無影到相,嘢食就so far so good啦,但憑住入門級數嘅日文同入面啲客人吹咗陣水。
間嘢得老闆娘一個睇檔踢曬,其他食客就算唔識或者第一次見都會即刻打招呼一齊吹水,成件事好似睇緊深夜食堂咁,成個feel幾好

Day2完
但佢個口感、嚼頭同埋個湯嘅味真係顛覆咗我對烏冬嘅理解

係正面定負面
Lm
哦sorry 係正面
超好食

想知呢張係邊到
高屋神社 呢個之後會講
要去呢度都幾煩

尋晚太多雲乜春都曝唔到
好彩今朝個日出好成功
而家補眠先 晏啲搭車再更新
留名
D相好靚
留名
Day3

第三日原本係book咗金刀比羅宮嗰頭間烏冬學校,但由於搭錯車所以時間就唔到就改咗下一日。
至於點解搭錯車,好似係架車到某個站就會分體之類,然後搭搭下一嘢去到舞雷宮咁遠,折返中轉站班車仲要等成50分鐘,一來一回又無咗接近兩個鐘。

中午求其食咗間烏冬,無乜特別就唔講了。
民宿老闆娘力薦我去食呢個烏冬味雪糕,我睇字就無話係烏冬味,但個雪糕係會落蔥花同豉油,成件事係幾得意

金刀比羅宮條街有好多手信鋪,其中有一間可以俾你自由定制木牌仔,先500yen一塊,拎嚟做手信/留念可以話係一流。
小豆島其實係咪好廢? 見你都無乜點講
之前上網睇除左風車個位之外好似完全無特別

BTW D相好藍
靚相,劉明
其實小豆島最大賣點應該係天使步道同秋天嘅寒霞溪
我上到島都三四點 所以都無去到咩地方
所以小豆島我好難評價

(tune色風格將就下,我色盲)
續Day3

撞正金刀比羅宮櫻花盛開,行過條大街之後就到鳥居呢條櫻花路,影就好難影,但肉眼睇真係靚到dum一聲。
金刀比羅宮出名要行好長樓梯,由於小弟之前受過重傷。體力未回復得曬,加上仲要就時間趕去父母之濱,所以去到本宮就返咗轉頭,無上埋山頂,聽講山頂風光好靚。

講返少少背景嘢,金刀比羅宮係出海人專門拜嘅神明,類似我哋嘅龍母廟咁,而琴平呢個就係全國金刀比羅宮嘅本宮,所以山上面啲建築都起得幾宏偉精緻。
(不過上年去完日光東照宮,對比之下呢個係爭啲

然後就拿拿臨落山趕JR過父母之濱影日落,因為miss咗呢一班又要等大半個鐘。
留名 啲相嘅style好唯美
橄欖公園並唔係魔女宅急便嘅參考原型,佢係魔女宅急便真人版既拍攝場地

四國世界級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞