【DSE 最後一科大戰】GEOG 地理集中討論區!

307 回覆
5 Like 4 Dislike
我要答應該答 2+5

你每part夠唔夠6個points先
我都係加上無乜温嗰個風化作用
憑記憶亂寫就算
說好的mc呢
請賜教
我穩4就夠了
有冇ans?
mc難左
咁又唔會
除非你寫錯題號
Okay咁都好啲你講下mc答案得唔得?
宜家做先
map reading你答左咩
7 D
(1)同(2)基本上係有你無我
但係(2)岩 因為今次個case hanging wall 跌左落黎
所以係tensional force 出現 reverse fault
8 D
個山脈係Andes姐係 fold mountain
所以係由compressional force形成 (1)錯
(2)岩 個海溝係Peru-Chile Trench
(3)基本上fold mountain係會有 除左himalayas
9 B
(1) 係睇最高降雨同最高流量之間個時間 唔係10個鐘 錯
(3) 正常應該調轉先岩 今次個圖好難睇 好似一樣 但其實計slope都係退水翼係咁斜
10 A
張圖唔清楚 有無彩色版 我剩係見到有個窿
11 D
(1) (3)唔洗解啦
(2) 可以慳cost
12 C
(1) 佢話煤炭就唔係 鋼鐵就可以拗下
13 B
(2) 我覺得佢係結果多d
14 A
15 C
(1)應該係差唔多
16 A
(3) 唔覺佢有做緊
17 B
(1) 錯啦
(3)都唔岩 Amazon Basin一個都屌打
18 C
(1) 錯 會上升 因為塊地會比太陽直射
19 A
(1) 同 (2)又係相反 如果融多左冰 albedo就會跌左
(3) 錯啦 熱左會增加無霜期
20 D

XXXXX XDDBA
DCBAC ABCAD
唔一定岩 歡迎討論
我記錯野

XXXXX XCDBA
DCBAC ABCAD
第7應該係B喎咁
姐係(1)同(2)都唔岩
要睇返張彩色圖
7 擠壓力唔係同逆斷層共生架睇嚟我3年學得垃圾
13 我揀左A 當有郊野公園同覺得冇限制城市蠶食
19 我自己錯on9

其他同你一樣
Map reading 我估最多錯2題
15/20係咪好低
我揀B

同佢唔係有垂直位移咩?
係B啦
右邊果舊向下郁 姐係tensional force
出現normal fault
所以(1) (2)都唔岩
有呀 向上/下郁都係垂直位移
7我揀咗b 13揀咗d. 18揀都咗d(on9咗)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞