【DSE 最後一科大戰】GEOG 地理集中討論區!

307 回覆
5 Like 4 Dislike
乘完之後都成83.7%,如果咁都無A就真係千古之謎
16年 5**
Essay同mc好重要
學校考試mc成日都岩岩好合格
可能因為我寫字快 我一題DBQ都寫幾版
我聽老師講 佢地剔point 寫多啲易啲中marking
今個星期五
DBQ我係背marking scheme所以知道中完point就走

留意question word, 叫你
- describe 唔好講咁多,點到即止
- describe and explain 啲原因都背咗,點到即止
- evaluate 呢啲最麻煩,要講優點缺點,仲要通常佔多分,呢啲我一定寫mini-essay, environmental/social/econ嘅好壞炸晒落去,為求拎最多
IP都唔使check
反而想知essay點樣高分
例子係咪必要有?
大量
日射角大時入射角會細(我記得係
有無人可以講下行星風系同季風system 我睇marking話啲考生成日用錯行星風系解釋季風 幾時行星風系幾時季風 同埋季風好鬼難明
佢問香港季風就明 基本上就dup野落去 但佢一轉個地方我就唔識答

成日MC陰人,要記住
通常係兩個地方比較

Country Y experiences higher temperature than City Z because Country Y receives a larger angle of the sun than City Z.
(1) Greater intensity of insolation
(2) Sun's ray concentrates on a smaller area
(3) Shorter path in the atmosphere
如果要annotated diagram就畫埋唔記很邊年marking scheme嗰幅地球sun's ray圖

唔係好明點睇有冇近郊化
同埋有城市化點解無城市成長?
我知城市成長=有實際數字增長
而城市化就係百分比增長
唔好意思 問嘅嘢有啲多
麻煩各位
呢份係2018?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞