【DSE 最後一科大戰】GEOG 地理集中討論區!

307 回覆
5 Like 4 Dislike
有無人教下map reading可以點做得快又啱 好驚map reading
撞c
仆街依家先溫左2課
開始係第一課溫
Essay 其實點做先叫好?
有時候想寫3段,但根本無咁多points寫到
連登無人讀geog?
MC 31/40 5**
唔使多points因為嚟嚟去去個個aim 4 or above都係答嗰啲points, 係睇你加唔加例子,點樣去闡述
1. Measure areaaaaa
通常map-reading textbook書會叫你畫1cm*1cm格仔,我一直都係咁都幾準,study leave行文具舖見到有佈滿0.5cm*0.5cm格仔嘅間尺,有成30cm長,做快咗20秒咁

2. Conventional Signssss
背晒啲signs,除咗設施(hospital vs clinic,school vs library,社區中心vs廁所)之前仲要記natural landscape,以1:20000嚟講山上面綠色係 woodland,白色係grassland,好多人錯要小心
特別記住 swamp 同 mangrove 喺1:20000同1:5000係唔同。

3. Gradientttttt
記格式,除咗1:xxx,仲有1 in xxxx
Height係數contour line搵,distance用紙邊/繩度再×個scale搵actual distance
要搵個xxx係咩老師通常教height÷distance,然後「1÷ANS」去搵答案,其實一開波直接distance÷height就得
計一條路road / footpath嘅長度時,記住用紙邊度,唔係求其用條直線連起兩點就算

4. 晝Cross sectionnnnnn
寫標題「Cross-section showing (抄題目)」有兩條y-axis,做好晒2條y-axis同埋一條x-axis嘅所有label,雖然條線你係一點點mark上去但唔好用間尺連起所有點,彎彎哋咁畫

5. Intervisible????
畫條直線穿過題目問你嗰2個grid reference,之後睇中間有冇一條contour line代表嘅高度係高過2個grid reference入面矮啲嗰個,冇就intervisible,最易

6. Bearinggggggg
睇清楚題目問你whole-circle bearing、reduced bearing定係compass point,如果問from A to B,記得個座標要畫喺個from上面(A),再畫條直線去B

7. Transacttttt (好似已經好少見,得閒先睇)
畫條直線穿過題目問你嗰2個grid reference,之後睇 land use

大致係咁,利申map-reading啱晒
今年有新題形 巴打們點睇
唔該曬你
有冇人有齊dse pp嘅mc答案?
地理爆紙寫essay呀!
有冇人有歷年pp
LM 星期五大戰
Titus
2018 5*留名,地理撚們加油啊
上面有咩要背,一睇就知northern summer
下面唔知佢問乜就背咗佢,背埋錯嗰啲,陣間佢問(1)(2)(3)(4) what is/are the correct answer(s)你都識答

記住你得翻好少時間,呢啲咁少出嘅唔好糾纏落去,背咗就算
17DSE
Paper 1
mc 34/40
DBQ 14/18 16/18
Essay 11/12

Paper2
DBQ 13/18
Essay 11/12

5*
其實返而覺得essay先係關鍵
巴打認真?我覺得有5**
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞