【DSE 最後一科大戰】GEOG 地理集中討論區!

307 回覆
5 Like 4 Dislike
5*
師兄在嗎?
做緊past paper有啲唔明
MC第19條如果有global warming咁咪會有warmer winter
所以會favour snowfall in high latitude regions, increasing the albedo

定係應該直接整體咁樣睇, 成個地球熱阻就融多咗冰, 令albedo跌?
7 D
(1)同(2)基本上係有你無我
但係(2)岩 因為今次個case hanging wall 跌左落黎
所以係tensional force 出現 reverse fault
8 D
個山脈係Andes姐係 fold mountain
所以係由compressional force形成 (1)錯
(2)岩 個海溝係Peru-Chile Trench
(3)基本上fold mountain係會有 除左himalayas
9 B
(1) 係睇最高降雨同最高流量之間個時間 唔係10個鐘 錯
(3) 正常應該調轉先岩 今次個圖好難睇 好似一樣 但其實計slope都係退水翼係咁斜
10 A
張圖唔清楚 有無彩色版 我剩係見到有個窿
11 D
(1) (3)唔洗解啦
(2) 可以慳cost
12 C
(1) 佢話煤炭就唔係 鋼鐵就可以拗下
13 B
(2) 我覺得佢係結果多d
14 A
15 C
(1)應該係差唔多
16 A
(3) 唔覺佢有做緊
17 B
(1) 錯啦
(3)都唔岩 Amazon Basin一個都屌打
18 C
(1) 錯 會上升 因為塊地會比太陽直射
19 A
(1) 同 (2)又係相反 如果融多左冰 albedo就會跌左
(3) 錯啦 熱左會增加無霜期
20 D

XXXXX XDDBA
DCBAC ABCAD
師兄在嗎?
做緊past paper有啲唔明
MC第19條如果有global warming咁咪會有warmer winter
所以會favour snowfall in high latitude regions, increasing the albedo

定係應該直接整體咁樣睇, 成個地球熱阻就融多咗冰, 令albedo跌?

紅色係點解?通常global warming係講融雪

我見到佢中間話warmer winters favour snowfall in high latitude regions as warmer air can hold more moisture than cold air

定係呢一part我誤會咗
即使要有雪都要cooler summer accumulate snow and ice先至可以increase?
唔洗諗咁複雜 同埋呢段好似唔係講global warming的
albedo係講緊反射率 你當白色係100% 姐係反射哂
黑色就係0% 全部吸哂
當全球溫度增加 ice cover會融左 姐係少左白色既野
所以albedo 下降
Okok明白
感激巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞