【DSE 最後一科大戰】GEOG 地理集中討論區!

307 回覆
5 Like 4 Dislike
Rocks勁似
依加考dse既好幸福 做返哂咁多份dse pp包有lv5
dse咁少野讀 考黎考去都係果堆
rocks dbq邊忽似?block disintegration and exfoliation都冇出過
rockfall淨係出過一年
我覺得係因果關係 唔係因為有高級住宅先樓宇密度低
係因為樓宇密度低先起高尚住宅
唔係打手 但jyeung話block disintegration同exfoliation係唔啱嘅 但佢無直接講答案應該係咩(應該戴緊頭盔廢時俾EAA柒左自己)
有無人知道如果唔啱嘅話 正確答案應該係咩?
請指教 利申 我揀左E2 dbq
我都想知 利申 都係揀咗E2
但係題目係寫physical input 咁應該(1)係啱嘅?
因為可以include irrigation water, fertilizer etc?
請指教
我覺得應該係將時間分配改為:mc>>>fbq>dbq>essay
因為mc好抵食 啱一題等於得到完完整整一分
(唔似其他section會乘weighting 即係變左得0.幾分)
再加mc都要謹小慎微啲 一開波做我個人感覺好啲
我諗今年mc個mean都有13,4分
自然投入,不論集約式定粗放式理應都會一樣 eg Sun,兩地自然限制相似,同埋自然投入控制唔到,所以無較多與較少。
唔會因為有高級住宅而樓宇密度低,合理

但「樓宇密度低先起高尚住宅」尼句好怪,學你咁講 無曬因果關效 倒果為因
All in 天氣
我問埋個度教geog既試場主任都話係block disintegration同exfoliation,想問唔係呢兩個仲會有咩可能性?jyeung?得啖笑
圖一斷開哂一個個block, 點可能唔係block disintegration?
圖二問到明physical weathering, physical weathering只有block disintegration, granular disintegration同exfoliation
第一個一定唔係,granular係different resistant mineral being weathered and worn down, 點睇張圖都冇一粒粒掛? 反而你會見到concentric cracks, 點都冇可能唔係exfoliation
唔明負評乜撚?老屎忽話人份卷淺會顯得有優越感d?
唔否認compare rock structure出到爛,但weathering type有幾可出?
jyeung好似話係sheeting

有圖有證據
physical weathering - block dis, gran dis, exfo
chem weathering - honeycomb, spheroidal

sheeting係weathering既其中一個process姐,jyeung搞乜?鍾意一支獨秀?
真係 一張圖完左成件事
sheeting係exfoliation既一個process
大家最後考成點?
p2 essay答左題學校冇教嘅,以為自己會攞2
好勁 無教都有4
有無好心人可以分享地理中文版既past paper比我,上網搵啲link全部都死曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞