南華早報:國泰落實收購HK Express

357 回覆
355 Like 7 Dislike
香港人好現實
你加價我咪搭其他
去日本有 peach jetstar vanilla
去東南亞有 scoot airasia
去韓國有 jinair jejuair Eastar Jet
所以肯定唔係要令香港無LCC而係要加大力度去搶LCC 市場
service麻麻係事實
但要我揀hx同cx 一定係後者
唔想益大陸公司
加大力度
比你笑死
CX 好易架咋,阿豬阿狗都請
雖然UO 都係
但唔好講到cx咁高質
我有個fd真係考左幾次cx都唔得先去in uo
讀太空話自己HKU果啲?
應該唔會有人咁做
你成間公司制服換撚哂就話扮到姐
台灣線因航權用航空公司指派,轉航權比其他公司其實唔易。
東南亞/南亞因龍做新興市場轉機/商務客幾成功,轉比UO太無謂
全部都係李家天下,jetstar asia,Singapore airlines , Scoot 通通淡馬錫
其實UO擺明食埋廉航市場,除非真係冇肉食既傳統航線,否則啲航點應該唔會大執

特別係東京大阪,如果因航拎返晒嚟做,啲低價客源咪去晒Peach/Jetstar等等
可能係因航想買海航未必想賣
因航只係出口術
好想睇當日本機場大雪無機走既時侯
express d 客會點發爛炸
點解國泰d 人有得飛
我而家唔係人呀
大巴打落韓國瑜
中聯辦咩料呀?
CX應該指在必得
中聯辦不滿d咩 黑人問號
【收購內情】國泰擬買快運 消息人士:鍾國頌不想賣股 中聯辦憂英資獨大

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190326&s=7015342&a=59412246

唔賣就不如快啲執啦
消息人士表示,據了解,鍾國頌作為快運「sole director(唯一負責人)」,目前未有與國泰簽訂任何文件,指鍾「原意係想賣畀其他財團」,由始至終不打算把香港快運出售予國泰,因為其不欲看見國泰「一機獨大」,惟他未有透露鍾屬意的出售對象。他又指,「香港快運的corporate structure(企業)比較複雜」,股權實際持有人都「未搞清楚,有關document(文件)亦未齊備」,不明白國泰在收購未有定案前,對外公佈有意收購,表現胸有成竹是「太高調」、「太魯莽」、「over-confidence(過於自信)」,據他所知,國泰始於隸屬英資機構太古公司,中聯辦不欲看見國泰成為「航空界的秦朝」。

即係因航之前收到風 知你想賣
依家又輸打贏要
中國頌
你當EA流架
幾時肯開老撾線
有中聯辦加持即刻支持因航獨大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞