南華早報:國泰落實收購HK Express

357 回覆
355 Like 7 Dislike
要我10幾粒鐘對住cx 班支那廢中老真係不了
利申 經常坐long haul
我反而 HX 坐過咁多次都無delay 過

CX 就delay 過獲甘既

btw
呢d 個人經驗無乜好reference

如果飛北海道CX 同 HX
我會 HX
樓上係拗緊cx 有錢人先搭到wor
我一個普通上班族都比得起就已經收佢皮啦
咁窮人搭hx 就唔叫中產啦
Marco polo係咪可以唔使排隊了
因航又唔係真係咁差姐
上次台北返香港嗰空姐又nice又好笑容到 加01

利申:唔知關唔關坐BUSINESS事
會唔會好似歐洲啲航空公司咁
全部短途機變晒廉航
豬扒都係肉 _ _ _ _ _
9估
CX會食左部份東京大阪線
再放部分台灣線,少人東南亞俾uo
之後無平機票買了
搵黎講
你不如話飛機D位都幾闊落幾好坐 唔知關唔關坐頭等事
買左機票有冇影響
班UO撚又可以當正自己坐FCC
坐scoot都唔會當自己坐sg啦
cx
係香港航空業發展都係monopoly啦
點解會有人覺得HK Express入到One world
搭UO用到ow權益真係無可能
Hong Kong Domestic Flight?
定香港人只準搭local airlines?
定HKIA得返CX group用?
佢D business class真心抵屌 對長途只係想訓下既人係好正
比多2000坐cx不如再加多2000坐hx j
其實國泰過往所有商業行動
都唔可以用國泰單一公司去睇
如果用Swire group角度睇
好多嘢都make sense 好多
收購HKExpress 對成個group 嚟講只係多個人多雙筷
Swire 係香港航空界個economy of scale 實在太大
地勤,維修,餐飲都有插旗,甚至民航處都有好大影響力
CX經營hkexpress 嘅成本一定比海南低
而家佢哋而家咁嘅環境,食埋佢哋係其實好合理
當初12蚊無入到 蝕咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞