南華早報:國泰落實收購HK Express

357 回覆
355 Like 7 Dislike
有返喇清
uo果班好多都係入唔到cx先入uo
而家自動升lv
激死做緊cx果班
連登仔啲 business sense 真係得啖笑
聽聞呢對KA機係運魚多過運人
你舉例子嗰啲

飛澳洲QF同CX都一擔擔,SQ轉機CX直航

飛歐洲QR、EK轉機,如果唔係飛德國LH都要轉機

所以唔係完全一樣條件既競爭對手,好多人寧願俾貴少少坐直航
笑撚死 有冇人會買樣野返黎係為左整撚死佢
班里數撚點 ?
我覺得因航會用返SQ嗰招,同一航點下做到就兩邊繼續做食晒兩邊市場,至於因航做唔掂就可能好似KUL咁轉俾因龍,或者遲啲就轉俾因運

至於因運應該唔會全面收皮,始終涉及航權、牌照問題,同埋因航放棄左因運,咪盞將個廉航市場又讓返俾人

佢咁辛苦收購因運就係想食埋廉航市場,點會咁易放棄
水鬼升城隍
有,偉大既支那拎香港都係想整死香港
有得入?
搭飛機搭到傻撚左
一定要推出68$優惠機票你先去搭,咁不如唔好去
因航其實幾好搭
KA都係咁啦。除非好似Qantas同jetstar咁,擁有但冇Oneworld身份。
廉航其實大概兩千左右去日本就可以賺錢
國泰就正常大概四千幾啦,有時候平係因為旺季嗰陣已經賺晒。
歐洲好多地方cx都冇直航啦
坐LH經FRA轉機基本上cover哂所有熱門旅遊城市
咁仲有冇平機票
支那拎返香港一蚊都唔洗俾
我就係呢類型嘅HX 支持者
基本上飛親都係飛HX
又有lounge

我剛剛買左KIX Business 都係4千幾

希望HX 繼續好好營運落去啦
最熱門果堆因航差唔耐都有架喇喎 仲要去FRA轉機
其實香港航空收硬皮,佢收購得快運

應該就係想用快運黎搶hkairline 個market
東方航空都揸住30%因航
好多因航跳去UO做senior
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞