[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(31)

1001 回覆
46 Like 3 Dislike
狗龔同尿袋雖然唔係感情主線
但都成集龔水一齊出現
對我黎講已經五連擊啦
真係幸福到好似發夢
好想知係點樣揀歌
尿袋個集好正
轉數快到不得了嘅阿龔

再許願池一下
有冇得睇市場部日常?
好想睇下總監大人高超工作能力
如果可以好似之前編審咁出個開心速遞後期製作過程就好啦
明明狗公嗰集仲夾爆電話
而家個電話已經係用嚟龔水談情
stanley短頭髮個樣好有死𡃁仔feel好細個的感覺,其實都係好靚仔 ,但我都係鍾意宜家個金絲眼鏡斯文敗類look
臨瞓前作最後衝刺,响用myTV loop多次534,忍不住pause最後一幕,先至發現阿龔最後係笑得咁sweet咁望住水水!

睇咗n咁多次,希望有助推高收視率啦!
係聽到女神示愛,加咀到女神的表情
loop 左唔幾多次534之後,諗到少少野想講

534中兩人各自的回憶殺

龔水的回憶有很多,關鍵的回憶片段不會是隨便選的,代表了人物的心境變化

阿龔的回憶是視不了阿水為no.1,並傳了傷了所有人心的短訊

這明顯是阿龔的心結,也是他唯一一直停滯不前的原因,不是怕像上次表白被拒,也不是覺得未訓練好膊頭

而阿水在床上輾轉回憶和阿龔的點滴則用了三連擊,初雪和新春情人節三段

三連擊是阿水第一次得知和回應阿龔的感情,拒絕了未洗心革面的阿龔,這段回憶頗長,表白時亦再引用,甚具意義

第二段是阿水等了阿龔一晚的初雪之約和不承認自己等過他

選擇這一段而不是no.1,是阿水在三連擊後第一次面對阿龔明顯有意追求的回應,口講只是想看初雪,但明知赴約是給了signal 還是去了,還等了一晚,當時的她應該抱了一定的希冀

之後是情人節英雄救美,我意外會選這一段,我猜在阿水心中,當時面臨自己上司的醉酒未婚夫強吻,近乎完全被動狀態,阿龔突然出現解救了自己還打暈了Jacky ,阿水感到受保護的感覺

這三段回憶簡單說了阿水的心境變化,由堅拒到有意和感動,而當中是沒有no.1的片段。我可以理解為這在阿水心中其實不是一個結,再者,龔友亦說了自己的好兒子為此事耿耿於懷,看來阿水比我們更早放下no.1

Sorry for 1999 ,一切都是想說534真的很高汁

PS,我仍然對於他們真的拍拖了感到難以置信,同尋寶圖熊家班人一樣,到佢地真係一齊反而未get 到
隨緣啦呢啲嘢
我只係想用我嘅方法去支持龔水

Stanley唔好剪短頭髮 除左拍劇要求外
又中環會唔會係摩天輪
仲有林村呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞