2019倚天屠龍記 (3) 逢星期三四五8pm及9pm更新

1001 回覆
21 Like 19 Dislike
睇左維基,止若同無忌應該都無咩可能,書都講明四個女仔對趙敏先係愛。

張無忌卻始終拖泥帶水,對於周芷若、趙敏、殷離、小昭這四個姑娘,似乎他對趙敏愛得最深,最後對周芷若也這般說了,但在他內心深處,到底愛哪一個姑娘更加多些?恐怕他自己也不知道。作者也不知道,既然他的個性已寫成了這樣子,一切發展全得憑他的性格而定,作者也無法干預了。
原版就做尼姑
後面改兩次開放式結局俾機會周芷若

第二個結局係開放式,最後個結局唔算係,張無忌都講到明要同趙敏做夫妻生仔,趙周兩個性格都冇可能容忍到二女共侍一夫,所以周芷若基本上已經冇機會

唔係趙敏容不下周芷若, 係周芷若容不下趙敏
小說中趙敏對張無忌極好, 不斷捨身救無忌, 愛屋及烏
周芷若謀殺趙敏3次, 但趙敏反而最後救返周芷若

同埋呢, 周芷若係愛自己多過愛張無忌, 趙敏愛張無忌多過愛自己
最後個結局係暗示周芷若十年後返去搵張無忌, 仲期望趙敏幫無忌生仔湊仔會變成黃面婆, 自己就可以憑美貌乘虛而入

我覺得周芷若只要將妒忌化作動力, 對張無忌好, 死纏住唔放, 張無忌實會對返佢好, 因為張無忌本來就鍾意三妻四妾; 趙敏係王女, 本來就見慣父親三妻四妾, 同埋知道得寵係靠愛, 唔係靠害人.

金庸2003年新修版後記
周芷若對張無忌說:「你只管和她做夫妻、生娃娃,過得十年八年,你心裡就只會想著我,不捨得我了。」這種感情,小弟弟、小妹妹們是不懂的。所以我不主張十三四歲的小妹妹們寫小說。

最後都有寫個結局開放係有好多可能
《倚天屠龍記》一書,因為結構複雜,情節紛繁,漏洞和缺點也多,因之第三次修改中大動手術。最主要的更動是:張無忌最後沒有選定自己的配偶。我一直相信,歷史並非命定,充滿了偶然因素,人事也是這樣。張無忌最後與趙敏前往蒙古,從此不回中土,但如出現其他偶然因素,周芷若可能去蒙古找他,他可能和趙敏同去波斯找小昭,可能為了明教而不得不獨自回中土辦事,也可能在西域遇到殷離……世事主要是人為的,而張無忌只記得別人對他的好處,於是,人人都是好人,人人都很可愛……
不要難過(主題曲) 張美賢 張家誠 胡鴻鈞

唔撚係掛

希望首主題曲改返片尾曲就好
有無咩網可以淨係睇到新版VS 原版差異

睇左維基,止若同無忌應該都無咩可能,書都講明四個女仔對趙敏先係愛。

張無忌卻始終拖泥帶水,對於周芷若、趙敏、殷離、小昭這四個姑娘,似乎他對趙敏愛得最深,最後對周芷若也這般說了,但在他內心深處,到底愛哪一個姑娘更加多些?恐怕他自己也不知道。作者也不知道,既然他的個性已寫成了這樣子,一切發展全得憑他的性格而定,作者也無法干預了。
原版就做尼姑

金庸就係寫出好多男人嘅思想, 張無忌, 只要個女人唔逼佢揀, 佢個個都愛

呢句說話亦正正係賭王何鴻燊講嘅, 四房人個個都愛, 唔會分彼此

所以最新版可以預料張無忌除左準備同趙敏去蒙古定居, 周芷若一直會係後面跟著, 仲會可能去波斯劫走小昭, 返西域搵殷離
https://www.youtube.com/watch?v=BKl87gAIXkM
趙敏暗地裡招降6大派變左明地裡對質
就算唔拍得剁手指, 都無理由將趙敏偷學各派武功變成係廣場明學
宋青書同周芷若明明食左十香軟筋散, 又會咁好輕功
宋青書無啦啦由無戲份變左有戲份

原版就做尼姑

金庸就係寫出好多男人嘅思想, 張無忌, 只要個女人唔逼佢揀, 佢個個都愛

呢句說話亦正正係賭王何鴻燊講嘅, 四房人個個都愛, 唔會分彼此

所以最新版可以預料張無忌除左準備同趙敏去蒙古定居, 周芷若一直會係後面跟著, 仲會可能去波斯劫走小昭, 返西域搵殷離

咁結局宋狗公點樣?佢唔係同周芷若結婚?
原版就做尼姑

俾張三豐殺咗

俾張三豐殺咗

新版有少少唔同,不過都係幫宋遠橋擋九陰白骨爪重傷之後死咗

俾張三豐殺咗

新版有少少唔同,不過都係幫宋遠橋擋九陰白骨爪重傷之後死咗

新版好似寫宋青書被抬回武當之後,佢忽然醒翻想跳起身向宋遠橋和張三豐拜倒認罪,結果一用力就骨傷迸裂而死
原版就做尼姑

宋青書結局:
舊版:
張三丰嘆道:「我武當門下出此不肖子弟,遠橋,那也不是你一人的不幸。這等逆子有不如無!」右手一掌推出,啪的一聲響,擊在宋青書的胸口。他這一掌何等威力,宋青書臟腑震裂,立時氣絕。
2003年最新修訂版:
宋青書突然大叫:「爹爹,爹爹!」想跳出軟床,向太師父及父親拜倒,一用力間,創傷迸裂,頭骨破碎,一口氣接不上來,就此氣絕。

周芷若無同宋青書結婚, 只係騙張無忌
只見周芷若上衣被荊棘樹枝扯得稀爛,臉上手上都有許多血痕,左臂上半隻衣袖都被扯落了,露出一條雪藕般潔白的臂膀,上臂正中一點,如瑚珊,如紅玉,正是處女的守宮砂。無忌精通醫藥,知道處子臂上點了這守宮砂後,若非嫁人或是失身,終身不退。他先前聽了靜慧和李明霞的言語,原是將信將疑,此刻親眼得見,已無半分懷疑,霎時之間,心中轉了無數念頭:「她前先跟我說,被囚於丐幫之時,曾失身於宋青書,腹中懷了孩子。當時我搭她脈搏,絕無懷孕之象,其時還道診斷有誤,如此說來,她是有意騙我的了。至於嫁宋青書為室云云,更是全無其事。」轉念又想:「張無忌啊張無忌,周姑娘是害死你表妹的大仇人,她是處女也好,是人家的妻室也好,跟你又有什麼相干?」但見周芷若實在怕得厲害,不忍便推開她。
...
周芷若扶著他肩頭,回頭望了一眼。望這一眼似是使了極大力氣,立即又轉眼向著張無忌,見到他溫柔關懷的神色,心中一酸,全身乏力,軟倒在地,說道:「無忌哥哥,我……我都是騙你的,倚天劍和屠龍刀是我盜的……殷……殷姑娘是我拋……拋入大海的……我……我沒嫁宋青書。我心中實在……實在自始至終,便只一個你。」
芷若唔黑化 又唔會咁好睇 觀眾就唔會有果種又愛又恨嘅感覺
黑化咗嘅周芷若
快啲星期三啦!
黑化咗嘅周芷若
快啲星期三啦!

都好正喎
黑化咗嘅周芷若
快啲星期三啦!

都好正喎

我敏
劇度明明周顛拎出倚天劍果陣,張無忌都喺隔離,點解張會無事嘅

解釋左佢有九陽神功護體

我太心急,一路睇緊見倒有疑問即刻問咗先

乜春都九陽神功護體,屈機到爆

我有九陽神功護體,
七傷拳傷唔倒我
周芷若吉我又唔驚
學乾坤大挪移幾粒鐘練到第七層
遲d喺武當中多次玄冥神掌都唔怕
而家連毒都唔會中

問你死未

你當作者親口話作品入面最勁既內功流架?

I miss you
止若妹妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞