2019倚天屠龍記 (3) 逢星期三四五8pm及9pm更新

1001 回覆
21 Like 19 Dislike
周芷若其實都算係真壞人,只不過係殷離命大死唔去

佢寫到周芷若對師命難從咁
又唔想比張無忌知佢拎咗刀劍
佢都好慘呀
好似係咁

原著好多伏筆寫周芷若名利欲強, 比愛張無忌更甚, 非師命難違咁簡單
更周不時恩將仇報
周芷若插張無忌係預計佢會避, 張無忌係預計周芷若好似紀曉芙咁愛佢

睇劇 我一直以為係 無忌自己自願插傷自己
令芷若唔好咁難做
其實點解殷梨亨對紀曉芙用情咁深,佢地有好多經歷架咩,書係點寫

直接COPY原文會太長篇幅, 而且原著係無詳細交待紀曉芙慘案.

簡單講: 紀曉芙就算生左不悔, 都一直呃住殷梨亭, 繼續做佢未婚妻
直到不悔8歲, 被丁敏君發現同揭穿, 先開始失蹤
因為世俗禮教, 好難指明當中感情

順著時間線講:
小說只有寫紀曉芙向滅絕交待自己被楊逍死纏, 之後「力不能拒,失身於他」, 被困幾個月, 求死不能. 其後楊逍被襲, 乘機逃走, 並生了孩兒.

然而之後紀曉芙係隱瞞全世界, 呃足8年, 仲係娥媚上山祝壽個陣, 隱晦地交待自己另有事對唔住殷梨亭.

直到祝壽兩年後, 丁敏君係圍攻彭和尚, 爆出丁敏君知道紀曉芙有個女, 紀曉芙先從此失蹤

最後被滅絕殺, 其實可以理解會為左個女, 雖知滅絕殺魔教中人係無乜人性可言, 連張無忌因為老母係魔教都想殺就知

***1961年明報連載版
紀曉芙道:「好孩子,你殷六叔定會好好照顧你。」她話中之意,是說將來我和殷利亨定會當你親生孩兒一般,只是這句不便出口。她從頭頸中除下一個黃金項圈,要套在無忌頸中,柔聲道:「這個給了你……」無忌霍地跳開,厲聲道:「我不要仇人的東西!」紀曉芙大是尷尬,手中拿著那個項圈,不知如何下台。無忌大聲道:「你們快走,我要哭了。等仇人走乾淨了,我才哭。」紀曉芙柔聲道:「孩子,我們不是你仇人。」無忌咬牙不語,突然說道:「越是好看的女人,越會騙人。」紀曉芙給她說得滿臉通紅,幾乎要哭了出來。

顯然, 紀曉芙係仲想同殷利亨結婚, 好可能到時借意將楊不悔講成係義女, 同張無忌一齊收養

但張無忌係武當山用佢老母個句「愈靚女人愈會騙人」嚟鬧紀曉芙, 伏筆紀曉芙正在騙殷梨亭, 之後改版刪左, 為左塑造張無忌係自小已成大好人, 但其實一開始唔係, 殷素素係有好似趙敏咁玩9佢個仔, 玩完又錫返, 所以張無忌深愛趙敏係佢老母造成, 但因為同張無忌細細個不斷被人呃嘅經歷有所違背, 照道理有個咁鍾意玩嘅老母, 個仔無理由咁易被人玩, 所以刪左呢D情節.
敏敏!

好想玩腳

敏敏!

好想玩腳

最好改編做敏敏殺死張無忌之後做第二個武則天

你睇下原著先啦, 朱元璋就係借紹敏公主反張無忌

其實係武當山上張無忌喊哂口要解藥就可以操控佢加上六大派仲係佢手上

朱元璋
敏敏!

好想玩腳

粒墨
好想玩腳

粒墨

敏敏
今版個六叔
不悔不如都係跟住佢老豆

六叔個樣真係好柒
咁多個最柒 唔怪得紀曉芙都唔揀佢

原著嚟講
紀曉芙同殷6俠都係廿幾歲, 而楊逍已經40.
紀曉芙被派去搵屠龍刀, 楊逍只係死纏紀曉芙, 之後就話佢失左身同秘密生埋仔.
楊不悔出場個陣十歲, 楊逍仲大過滅絕5歲.
光明頂個陣, 楊不悔17, 殷6俠40左右, 楊逍已經接近60.
所以小說中, 兩母女都係戀父

只不過依個劇集擺明加重楊逍戲份, 仲將滅絕自己搶嘅倚天劍改成係楊逍

我明明記得張無忌第一次見楊逍係話佢四十來歲光明頂五十幾歲戀父黎講咁楊逍起碼都叫做才貌雙存
六叔動不動就喊曬口係戀上老男孩重點係不悔戀父都唔洗戀阿媽當年個未婚夫
六叔個樣真係好柒
咁多個最柒 唔怪得紀曉芙都唔揀佢

原著嚟講
紀曉芙被派去搵屠龍刀, 楊逍只係死纏紀曉芙, 之後就話佢失左身同秘密生埋仔.
光明頂個陣, 楊不悔17, 殷6俠40左右, 楊逍已經接近60.

只不過依個劇集擺明加重楊逍戲份, 仲將滅絕自己搶嘅倚天劍改成係楊逍

我明明記得張無忌第一次見楊逍係話佢四十來歲光明頂五十幾歲戀父黎講咁楊逍起碼都叫做才貌雙存
六叔動不動就喊曬口係戀上老男孩重點係不悔戀父都唔洗戀阿媽當年個未婚夫

因為你睇嘅係1977年版, 2003年版已經改返岩
要改嘅原因係, 十年前紀曉芙見楊逍已經係40歲

紀曉芙知道今日面臨重大關頭,決不能稍有隱瞞,便道:「師父,那一年咱們得知了天鷹教王盤山之會的訊息後,師父便命我們師兄妹十六人下山,分頭打探金毛獅王謝遜的下落。弟子向西行到川西大樹堡,在道上遇到一個身穿白衣的中年男子,約莫四十歲年紀。弟子走到哪裡,他便跟到哪裡。
...
但見他五十歲上下年紀,相貌俊雅,只雙眉略向下垂,嘴邊露出幾條深深皺紋,不免略帶衰老淒苦之相。他不言不動,神色漠然,似乎心馳遠處,正在想什麼事情。

何太沖咳嗽一聲,問道:「閣下是誰?為何橫加插手,前來干預崑崙派之事?」那書生淡淡地道:「兩位便是鐵琴先生和何夫人吧?在下楊逍。」
好想玩腳

粒墨

秋官阿姐版連腳都唔玩
直接嚟料
原著嚟講

因為你睇嘅係1977年版, 2003年版已經改返岩
要改嘅原因係, 十年前紀曉芙見楊逍已經係40歲

紀曉芙知道今日面臨重大關頭,決不能稍有隱瞞,便道:「師父,那一年咱們得知了天鷹教王盤山之會的訊息後,師父便命我們師兄妹十六人下山,分頭打探金毛獅王謝遜的下落。弟子向西行到川西大樹堡,在道上遇到一個身穿白衣的中年男子,約莫四十歲年紀。弟子走到哪裡,他便跟到哪裡。
...
但見他五十歲上下年紀,相貌俊雅,只雙眉略向下垂,嘴邊露出幾條深深皺紋,不免略帶衰老淒苦之相。他不言不動,神色漠然,似乎心馳遠處,正在想什麼事情。

何太沖咳嗽一聲,問道:「閣下是誰?為何橫加插手,前來干預崑崙派之事?」那書生淡淡地道:「兩位便是鐵琴先生和何夫人吧?在下楊逍。」

I see i see
佢寫到周芷若對師命難從咁
又唔想比張無忌知佢拎咗刀劍
佢都好慘呀
好似係咁

原著好多伏筆寫周芷若名利欲強, 比愛張無忌更甚, 非師命難違咁簡單
更周不時恩將仇報
周芷若插張無忌係預計佢會避, 張無忌係預計周芷若好似紀曉芙咁愛佢

令芷若唔好咁難做

張無忌果陣一定好心痛 真係愛點會對落去
更周不時恩將仇報

令芷若唔好咁難做

芷若重要一面無辜咁樣
lidon_newbie巴打解釋得好詳盡 G持
好差 不悔仲子逾我牆 呢一章差唔多完全唔講 呢個係講點解佢地咁fd
有冇人有無忌玩敏敏隻腳嘅gif圖
芷若
趙敏

3 :23
芷若妹妹
更周不時恩將仇報

令芷若唔好咁難做

其他三女甚至楊不悔都唔會刺落去,掉返轉張無忌亦唔會傷害任何一女,所以之後小昭明顯係偏向趙敏多d
令芷若唔好咁難做

其他三女甚至楊不悔都唔會刺落去,掉返轉張無忌亦唔會傷害任何一女,所以之後小昭明顯係偏向趙敏多d

今次d女咁快咁痴身 去到見返獅王果到一定好好睇 無忌呢獲你仲唔陷家剷

今次d女咁快咁痴身 去到見返獅王果到一定好好睇 無忌呢獲你仲唔陷家剷

趙敏本身就係玩完腳之後就沉哂船啦,張無忌就下星期五先開始沉船,小昭係光明頂之後就好痴身
幅王睇睇下又好似順眼返
好差 不悔仲子逾我牆 呢一章差唔多完全唔講 呢個係講點解佢地咁fd

食人,朱元障,金銀血蛇全部無晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞