無意中發現香港郵局一早定義左公屋仔 居屋仔 私樓仔

629 回覆
2598 Like 23 Dislike
K37 邊域空巢

低收入長者,住在非常偏遠的公共房屋
佔香港家庭住戶 0.8%

「邊域空巢」是中、晚年本地人士,居於較偏遠地區的公共房屋。他們的子女都已成人,並不同住。他們的教育程度普遍較低。多數人已無工作,有工作的通常從事非技術工種,收入微薄。電視節目是他們主要的娛樂。
「邊域空巢」的代表屋邨有:屯門大興邨、天水圍天恩邨。

J32 年青家庭

居於偏遠新型公屋的年輕家庭,其中包括新移民
佔香港家庭住戶 2.8%

「年青家庭」平均年齡較爲年輕,不少是剛剛組織家庭,部分育有小孩,常見父母一方留家全時間照顧孩童。他們居住於較新型但偏離中心地帶的公共房屋,居民一般依靠公共巴士或鐵路前往工作。他們大多從事服務、銷售、或其它體力勞動工作,工資較低。
「年青家庭」居住於:長沙灣海麗邨,九龍東寶達邨、高翔苑,青衣長宏邨,天水圍俊宏軒、天恆邨等地。

明明紅字都係附近. 點解會差咁遠
見到自己係好底
認命
睇睇下 介紹好撚正
比上不足 比下有餘
有錯!
B & C Grade 都見到太古城
根地生根,藍領大軍
咩野事
頂癮
on9 有乜問題
講過幾多次 公屋其實大把有錢佬,停車場多靚車過私樓
公屋亦都多靚仔靚女過私樓好多

郵局好膚淺
屌香港政府帶頭標籤香港人從來冇平等過
公僕
扮下野都要擺最低
我覺得佢係睇你係一個咩人而去分多過用地區去分

因為我覺得佢啲描述分析得幾好, 但係引用啲例子就好多都唔係幾match
有無英文版 想睇下英文會點寫
屋企屬於c
自己就什麼都不是
B 係後生 C係年長
我住擋房 你住山頂
點公平
全世界都咁
係,連登仔竟然冇屌,證明寫呢份報告既人真係好貼地
A03 啲description幾準 但唔係佢講果堆屋苑 我果度cheap好多
咁應該可以有2個character嘅
想問個分類表係幾時開始整
有長者屋配備再分老人家入去
D11
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞