無意中發現香港郵局一早定義左公屋仔 居屋仔 私樓仔

629 回覆
2598 Like 23 Dislike
屌你老母 係香港做到A真係冇得輸
Marco你排名第十都K
有無留意其實佢個segmentation 好堅

唔係淨係用 收入/資產 去分
例如A3 係住 洋房...但都包埋錦繡呢類
講資產未必高過B 果堆跑馬地豪宅

但用lifestyle 生活環境 又分得好準

政府有database 係唔同d
成棟公屋買斷曬果D屋村,個停車場陣容真係比得上中產私樓,因為佢地已經無形中變左私樓,你當佢地住私樓得架啦 不過郵局無呢類資料,分類唔到,呢類資料應該得房署有
房署都未必有,好多個d係做生意或者大陸大把錢
好難分級
E14
中文超好 可以不重複詞彙
但好多都精準用詞
年長社區
Molamola
D10
比得上沙田綠楊新村呢類廿幾年前起嘅
你話靚小小私樓
冇可能啦
睇保安質素都知
講過幾多次 公屋其實大把有錢佬,停車場多靚車過私樓
公屋亦都多靚仔靚女過私樓好多

郵局好膚淺
又黎
成棟公屋買斷曬果D屋村,個停車場陣容真係比得上中產私樓,因為佢地已經無形中變左私樓,你當佢地住私樓得架啦 不過郵局無呢類資料,分類唔到,呢類資料應該得房署有
比得上沙田第一城 荃灣綠楊新村呢類廿幾年前起嘅
你話靚小小私樓
冇可能啦
睇保安質素都知
E14
無錯喎講得
商業公司有野要宣傳
就當然希望有回報返黎
會想多d人消費啦
住公屋你問心消費得起咩
(雖然大把公屋富戶後生仔月月去旅行食好野買靚衫)

住公屋攞下區議員d蛇齋餅種傳單咪算
E17 比下有餘

中年工作人口,住在舒適、但稍遠的資助房屋
佔香港家庭住戶 1.6%

「比下有餘」是本地中年勞工階層,主要從事裝修、運輸、速遞、物流、製造業等藍領工種。不少家庭有其中一位家長留家打理家務及照顧兒童。大部份家庭居於政府或私人參建的資助房屋,當中不少是業主,每月供款在港幣六千元以下。在職者主要以東鐵、西鐵、輕鐵和各種公共交通工具前往工作地點。

「比下有餘」群組主要分佈於屯門和大埔。代表屋苑包括:屯門澤豐花園、偉景花園、兆康苑、兆山苑、大興花園、怡樂花園,位於大埔的大埔廣場、八號花園、豐景園,等等。

中到中一中
政府點整到呢個報告出黎
J項有好多喺大陸收埋楝樓,不能作準
“K37 - 邊域空巢”
cls, 邊個諗出嚟
cls
老實講
個表係幾準確同仔細
不過都係有些少盲點
例如係低收入低學歷但高資產
當然寫到咁已經好唔容易

馬屎坑之前話
政府的作風係可以包容能力不足的官員
但唔接受唔準確的報告
原來係咁解
我杏花邨b06原來同b05君臨天下班撚屌只係差左一級
努力加油
上咗報一定會delete
咩黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞