無意中發現香港郵局一早定義左公屋仔 居屋仔 私樓仔

629 回覆
2598 Like 23 Dislike
上星期見樂民新村泊咗架458

H26 邁向中年

低收入、低學歷稍爲年輕人士,居於新界新市鎮外圍地區
佔香港家庭住戶 3.1%

「邁向中年」包含青、壯年人士,有未婚的人士、也有已婚有小孩的核心家庭。他們居住在新界較偏遠的新市鎮外圍。他們普遍教育程度較低,多從事藍領工作,尤其是在建造業、運輸業、及倉務工作。
「邁向中年」分佈於新界大埔、粉嶺、屯門、天水圍等地區的大型公共屋邨,代表屋邨包括:富亨邨、華明邨、良景邨、和天耀邨等。
E14
地點適中、由中等收入家庭構成的成熟居屋社區
他們往返工作傾向乘搭港鐵和公共小巴。
又形容得幾準
鉅細靡遺
出身起E,將來有機會再向上爬
原來都算係咁
寒酸窮撚呢
好想係J 區 K 區
招兵買馬作反
要攻入成就之巔
D
咁住太古應該係B定C
渣甸山同錦繡花園又係同一個level?
邁向中年
backup! 快!
壯年 b
中老年 c
其實呢間公司想當年行得好前,當時都未講Big data,雲端處理嘅時候,佢已經有好多範疇好有前瞻性,例如而家呢個post嘅demographic segmentation.

好高興大家留意同鍾意d group 名,呢個係經過幾代人嘅努力(I mean 公司幾朝代)。聽隔離team講當年隨左用census data 去做analysis 外,仲要人手random site visit,去晒港九新界睇樓,睇下係咪同census吻合。小弟想當年望過間meeting room,佢地請左part time返黎cross check,個個左mon係Access d file,右mon係中原地圖 (當時google map廢廢地,而且中原有埋樓價參考😂)

佢地仲有其他得意野,例如有個叫foot fall嘅department ,專門幫連鎖店、商場安裝熱能CCTV/ 紅外線sensor,去計traffic,有real time data,咁商場就知道邊個出口入口多人用小人用,係幾好嘅分析。

可惜呢d野想當年無咩人重視,或者調返轉咁講,想當年做大數據,除咗靠政府過時data外,都好難有新資料,所以而家大數據咁流行,唔多唔少係因為而家個個用smartphone俾人track晒所有record。

利申,入面做過
當然唔同

一兩億嘅house同一兩千萬嘅house嘅分別

可能啲資料太耐冇update
可以全校一齊欺凌窮撚公屋仔
點講呢 公屋尤其係老牌公屋
好多(過7成)中老年住戶因爲咁多年儲埋儲埋其實好撚有錢(以前資產審查好鬆)

子女一定係半父幹式買樓搬左出去/出國讀書移民
(呢個本身就係政府起公屋既目的)
根本政府已經有計劃圈養人民

所謂最有權力既就會話哂事;撚狗咁撚
主要係用來sell 野
可能喜好差唔多掛
經歷完11年,再睇返18年
成個社會真係差左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞