西鐵算唔算見證香港最有錢嘅時刻

414 回覆
1794 Like 41 Dislike
全線嘅高架車站都有冷氣(遲過西鐵起嘅馬鐵唔好話冷氣,連閘門都係上年先加)

個個站都鬼成咁大,錦上路站仲大過觀塘站

user-friendly嘅設計,新界右邊門,市區係左邊門,落車可以唔洗擰轉頭就落到車

起咗當時全亞洲最大嘅八鄉車廠

全球當時最深嘅樁柱嘅朗屏站

大量嘅接駁巴士K76,K75,K16,etc

而家嘅沙中線
顯徑站都係冇冷氣
馬鐵原先定位係中小型鐵路
沙中線就算把啦, 啲錢都唔知洗咗去邊
九鐵同地鐵既分別
原來馬鐵都係九鐵起
比啲國企食到肚滿腸肥
對比起沙中 咁西鐵一定好好多既
個陣點問啲新界佬收地架
顯徑站連冷氣都無真係好好笑
錦上路大係因為預左起樓
WRL 萬歲
西鐵真係好舒服
唔似地鐵咁一時大風一時焗到暈
唯一唔好係個電視好嘈
西鐵絕對係咁多條線入便搞得最好最齊全
經濟愈發達嘅地方underground規劃愈差

香港最繁榮既荃灣綫港島綫係全港最悒耷
東京日比谷線山手線淺草線連幕門都無
倫敦地鐵站無冷氣又成日delay
證明underground垃圾係經濟發展既象徵
日比谷線做緊車站renovation
可惜西鐵嘅座位係數一數二反智,難坐到死
當年早期修正系統其實好成功,同埋時不時都會更新車站設施,加幕門加廁所加無障礙設施

唔好講咁遠,你去廣州就會發覺拎住個gip轉車都煩死你

台北捷運,廣州地鐵,深圳地鐵,新加坡等等都有參考香港地鐵

係而家負荷太大成日故障
但其實係同一條線嚟架

大圍至紅磡段係西鐵嘅延伸

新車站都冇哂九鐵味喇
起完都冇位上車請乘客耐心等候下一班列車

btw,大到有車站廣場真係好過份仲要淨係星期日做跳蚤市場
元朗站都係因為有人落車先有位上
錦上路無乜人落車更加難上
個位留比北環綫用
本身高鐵都有討論用錦上路做終點站
原來當年咁有遠見而家啲規劃淨係去到2030
九鐵同狗鐵嘅分別
明明起西鐵嗰期政府年年都結構性財赤
最風光就緊係玫瑰園計劃啦
唔係俾人鏈住春袋一定打破更多世界紀錄
新界右邊門,市區係左邊門

搭左咁多年都冇留意
當時俾人反到仆街
其實有時有好多嘢反黎都無謂,我地市民只會諗當下,但政府規劃永遠係長遠黎計,好似港珠澳,高鐵咁,根本一早就已經畫咗大灣區嘅藍圖,冇得反,唯有係享受下成果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞