IT界討論區(58) 唔講上一份人工

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
上幾個post討論過sql地獄
就係sql本身好難有效做到abstraction
改少少野都要考慮全局
可能對家係走火入魔果d pattern精
背書羅
wiki個list好多我都唔覺得稱得上pattern,
似係應該用既時候就用既技巧多啲
細有細用 大有大用
好似叫Decorator做design pattern
好似只係一個小技巧
細用可以用黎cache一個function
大用就係web framework,一個Decorator包一個api end point
我唔理解Decorator 同你講cache 一個function/包一個Api endpoint 有咩關係
用黎做path routing?

係啦,我覺得要去到成個project base要follow既先叫pattern,一定要用DI可以係,但singleton都唔算

不過anyway tech就係好鍾意用啲懶係野既term黎包裝,好似marketing term咁
岩呀
本身pattern個字意思係 一樣野重複出現
咁你個framework enforce到一個技巧重複出現咪係design pattern羅
DI 只係其中一種solution
仲有其他方法

依家好少再講呢D
依家講Serverless 講microservices
退一步講cloud 都唔講DP
而家好少直接考咩Patterns
因為好多人寫Functional OO嗰邊既patterns無得直接Apply番
反而多咗俾Exercise人哋睇下佢點寫API
落Cache Error Handling Automated Testing嗰啲
「一定要」我就係指成個code base enforce咁寫,表達得唔好
都係Functional programming 算
有無人聽KBQUEST呢間公司,網上搵好少人講咁
最弊d coke滴左落production度
成個cokebase都冇jest
refactor都驚一獲泡
仲有如果你個project有teammate
咁個teammate可能一言不合為左快快手手交貨就破壞埋你個pattern
話就話你個patpat唔一定要執正黎做
亂咁劃咪又係會花
做咁耐野點解這麽簡單的道理怎麽不看透
題外話
Linkedin見HKTV請fg programmer 22-25k
好似係老是常出現咖喎
[求意見]而家做緊A公司,digital新野,老細都好信任自己,由頭到腳俾我打骰,做project management,慢慢build起個新dept。

點知心郁郁早排去見工,俾另一間公司請左(B公司),做返傳統IT野,support, development, 可能有少少新project

兩間都大企業,行業龍頭,人工差唔多,title一樣。但其他benefit B公司就好好多。

A公司老細語重心長留我,岩岩跳出development火坑,做乜跳返入去;但做digital又覺得無乜IT exposure搵vendor攪掂,而家心大心細唔知走定留
呢D野就算唔係做IT都一樣
好睇心態,而家我寫既野係自己own,最少加完新野唔會心掛掛
2間分別咩行業?
你呢D位要睇行業
btw 人工幾多?
人工福利,前途,興趣,工作環境
呢幾樣野排下priority,比較下兩間公司,
鍾意既可以用weighting score / matrix。
可行既話問下人收下風,同事朋友舊同學。
大家覺得domain knowledge有冇用
不過我覺得題主本身就係傾向A
我認為應該按照題主本身意願會開心d
再講人工一樣benefit唔同既情況下
似乎A偏向在下份工寫CV更加多野

唉 就黎fg sd左好多份cv都冇人理
兩份計埋B仔都4字頭....
一份retail,一份航運..
一間就要開山劈石,一份就應該救火渡日

諗爆頭
物流俾狗做
其實真係覺得前路帶project定帶development...

digital野成日覺得好gimmick,咩blockchain big data講就好聽,香港冇乜邊間公司用得好,仲要唔知幾時興完就冇...

做development既苦況,救火諗logic fix bug又唔想跳返落去..

FG仲有時間....

你唔介意PCCW有呼吸就請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞