IT界討論區(58) 唔講上一份人工

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
點解startup鐘意ruby on rail? 試過用落之後用返asp.net core v2好似仲好...
如果個interviewer好general咁問explain the database design of your own web app,其實佢expect聽d咩
想知你識咩 tech 同識唔識 design back-end architecture
而家應該玩 serverless

技術冇得追
你一追,佢又出新

Rails 係因為佢起嘢快啫
打個 command 就有哂 model, controller, routes etc.
仲有 console 可以人手 control

ASP.NET Core 要 test 麻煩啲
Checkpoint啲cert係咪考黎無咩用
CCSA CCSE CCSM
大家屌完咪又係乖乖地返工做狗
如果用aws serverless黎講, 可以行到ruby但好似唔可以用埋rail行web app, 而asp.net core可以deploy上去aws sam

test case就...從來都未寫過
Serverless 梗係用 node.js 啦
玩自己咩
Node.js 好正
我用Google cloud function
有時候express 都唔洗
睇圖派技術冇乜點研究
要請教你

我玩開基本面執垃圾
青仲想唔想寫game
見it工睇間公司個網時發現有bug
見工個時講出黎會唔會加分
識寫code唔識做人
其實我見support
諗緊multiplayer backend用咩framework
Depends on how heavy you want the backend to be
例如碰碰車game,一局game起一個physics simulation object.

socket send binary array
之前想整隻港畜人生嘅 game
不過諗諗吓好似太複雜
兩個制
反共
backend冇咩framework好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞