IT界討論區(58) 唔講上一份人工

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
純native
swift + android
邊到見到平,淨係做一邊native都有web佬價

inhouse p做晒全部都冇咁多
講緊兩邊
做一邊唔會痴線
做一邊仲可以focus一邊
做完兩邊native 髮頂已經甩左好多頭髮
幾錢?一人做兩邊應該要高人工 做緊兩個人既野
講起JOS就嬲
3年前agent推我去見JOS
果時仲半工讀緊
日頭返工夜晚返學
星期六日做功課
JOS個經理:你D skill set舊,你對IT冇熱誠,有熱誠應該2,3點都研究緊新野
屌你,那仲有時間同精力?
之後agent話有second都推左
在香港老細立場
你應該兩邊都要識
1個APP交貨應該係1個月
2個APP應該係2個月
phonegap + jQuery Mobile
+ vanilla php hard code back-end
應該係咁講
APP好似以前寫web計錢係用一版一版計
而且功能一定唔會好似Web咁full function
所以老細覺得喂咁少版數,你洗唔洗做咁耐

開發果時比D唔夠RAM window/舊版mac機
跟著D電話求撚其買幾百蚊手機
iphone機 無喎sor,你用simulator

寫完2邊native,我諗大慨可以quit IT呢行
考政府工好過
開發果時比D唔夠RAM window/舊版mac機
跟著D電話求撚其買幾百蚊手機
iphone機 無喎sor,你用simulator

<<<重點呢樣, 真係覺得香港D老細含撚
明知寫APP(最好)要買幾部實體機試
求撚其買埋大陸機,真係DLLM
冇錢買機嘅 IT Firm
不如執柒咗佢好過
on9 company no need to work la..
手機最難做都係界面
但問題唔係交ive果D project
係交facebook, wtapps, Instagram界面
backend話之你鳩寫
係做 IG, WhatsApp 就好,都算簡單

最怕又想整嚿嘢勁過 WhatsApp, IG,乜鳩嘢都放晒入去
一陣寫寫下要你出埋idea 諗唔到即係你做唔掂
星晨旅遊業績虧損裁員3% IT後勤部門成重災區
https://lihkg.com/thread/1049622/page/1

FG想做IT自己諗諗
最少20K
想問下多唔多人唔係it公司做?
銀行It都一堆
上一份solution公司做,轉左依份已經開心左好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞