IT界討論區(58) 唔講上一份人工

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
做fyp玩encrpytion用過intel isa-l 同 gf-complete
Galois field arithmetic 唔容易理解
以前曾經take過fpga course 成套concept好唔同
上面好多都好有興趣做
早排自己睇Reed Solomon code (CD,QR code)佢用Galois field arithmetic好有趣。我基本個algorithm明(超慢果個),而家還未睇果真係做RS decoding嘅algorithm。我有興趣自己寫個QR code reader。
with your own algo?
Reed Solomon code 唔難理解
Basic 果個係用matrix multiplication idea
不過複雜 version 我都冇研究過
Just implement one of fast decoding algorithm
理解點解RS code可以還原唔難,學你講其實係matrix multiplication in Galios field. 但未睇到點可以好快響n+k個code搵到n個無錯嘅code。理論上可以試晒n+k C n個組合但咁係超慢。
呢兩年fg價加咗咁多
之前14k 15k起薪既人情何以堪
加人工之後先同依家fg睇齊
點解Jobsdb 咁多agent 工
不嬲都係嫁啦
其實我都唔明點解jobsdb俾agent咁樣post, 料又唔寫清楚, 好多時公司名都唔開 要你去到先知
應該用咩網搵工
前幾日祼辭伏工
冇嫁啦 你搵到既網 agent都搵到
有d公司唔錯,不過成日俾agent post推上黎阻住晒
點會加咁少呀
同路人
討論太長唔想詳細追
想無聊練下low level tuning既 自己寫個particle simulator 然後不斷嘗試推高particle number就得 係個幾好玩既練習黎
我辭職原因係明明in java
入職後轉部門寫angular
benefit 入職後完全唔同,無野做日日返去眼光光
減人工?
AL
咩公司嚟
間公司仲屌我做咩走
簽約唔係寫清楚咩

走咪走
洗畀面佢呀
無約簽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞