[中非打] 嚴選 IOS 7宗罪

180 回覆
165 Like 70 Dislike
呢個唔係問題 而係系統設計上嘅取態
Apple 覺得Wi-Fi 同藍牙長著唔會影響電量
好似NFC 咁長著住 隨時ready for Apple Pay(用家冇得選擇開同閂)

所以Apple 根本就唔建議用家自己開熄Wi-Fi 同藍牙
好處係因為宜家好多功能都要長著呢兩樣先方便
例如Airdrop、自動連AirPods 咁

利多於弊所以就造就咗宜家control centre 淨係俾你揀主動connect 或者唔主動connect 附近嘅device
咁矛頭就唔會指向Apple
而係一班懶嘅App developer
咁個相簿功能呢,到而家都唔明整個folder淨係睇相機影既相係有咩問題or難度or風險,死都要撈埋其他相
Dark mode 係basic 功能
想問宜家邊個mobile OS 提供到真正嘅dark mode
我幾時有話係Apple問題,我只係話iPad個Multi-Tasking好垃圾
One UI
iPhone check 唔到八達通餘額唔係因為NFC 冇開放到
而係八達通公司嘅問題
世界各地嘅「交通卡」
不論中國同日本都support Apple Pay
可以直接喺App check 到餘額、交易紀錄、直接用埋iPhone/Watch 嚟拍卡
八達通點解做唔到
唔通Apple 要遷就八達通一個而開放NFC?
iPhone check 唔到八達通餘額唔係因為NFC 冇開放到
唔通Apple 要遷就八達通一個而開放NFC?
你講緊咩自相矛盾
冇得咁樣比較掛 個受眾好唔同
One UI 有幾多人用到?
Samsung 自家機都唔係部部support 啦
就好似你唔會因為Samsung 某啲機support 八達通 而去話呢樣嘢係basic 功能囉
Apple 唔開放NFC 係事實
但係唔影響用家睇唔睇到八達通餘額

因為個問題係冚世界得八達通公司唔玩Apple Pay
受罪嘅係用家 禍首係八達通公司
咁講會唔會清楚啲
其實Samsung有得用Theme,所以係部部都得
其實Samsung唔係部部都Support嘅原因係因為唔係部部係用嗰種NFC格式,iPhone都要iPhone 8之後先Support
Apple唔開放NFC,變咗係八達通公司問題
即係One UI 係theme 嚟?
我以為「真正dark mode」係講緊system 或者UI 層面
利申 唔知唔係用Android
One UI係UI嚟
但係其實之前都有得Set Theme,變相都係有真正Dark Mode
咁點解Apple 要就你八達通公司一個而開放NFC
開唔開放NFC 唔係咁簡單嘅決定
既然NFC 冇market 點解要開放俾developer 用
佢唔洗就八達通公司,但係問題一定係Apple到囉
咁我諗唔係太多人知
唔可以叫做apple to apple 掛
你話好多人都用緊但Apple 死性不改就話係「basic功能都做唔好啫」
點解
用唔到唔係Apple唔俾,係八達通唔想分錢。
二樣野黎
其他公司全部都開放NFC,得Apple唔開放,八達通公司本身都唔會即刻Upload啲Data上Server,所以啲Data一定要八達通先最準,呢個係八達通本身嘅運作模式,你要佢改咁多囉為咗Apple唔開放NFC,佢一定唔會做
其實八達通Check餘額唔洗分錢
咁唔whatsapp囉 一路youtube一路睇書得未
其實你睇日本,張西瓜咭都係睇唔到balance,只係睇到係機裏面張咭既balance。

Apple個NFC係單向,唔會識收資訊
iphone既速成keyboard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞