3年A班 - 從現在起,大家都是人質 (2)

909 回覆
41 Like 6 Dislike

見佢咁樣一個一個咁安慰啲學生真係
對我黎講要去到求婚大作戰同仁醫果個高度先叫做神作
不過3A都絕對係好好睇甚至觸動到人心既傑作
多謝劇組
病到就死都唔可以放棄個髮型
見身邊好多冇睇開日劇嘅都有睇 好開心
我兩日冇洗頭已經頹過佢哋十日無得返屋企梳洗
我覺得可以將最後一集cut成gif
當有班仆街出現可以poat俾佢地睇
求婚山p咁既演技都神劇,菅田演技神級,3A劇情準神,大家比多少少appreciation啦
無人搞嘅 我聽日試下
真係神級演技 好有感染力
語言暴力真係好可怕
各位爸打一齊反思
套野好睇還好睇
但係講到鏡頭燈光真係唔算特別出色
最尾個集個剪接手法真係會睇到有d出戲 未夠緊湊

演員個到菅田真係神carry 你諗下係天台成10幾分單人戲 仲要d對白係咁直白
難聽少少可以用老土形容d對白
無咩邊幾個會入到戲

仲成套戲最要讚既真係d學生演員
你d戲屎唔屎一拍埋菅田呢d咁多年經驗既演員到一眼就睇得出 睇到最尾好多學生既表現真係唔錯

btw最鍾意第6集 涼音比柊踢落地下自由發揮壁咚個集 睇得好自然
睇完~
前面有人估中咗最後大佬係網民

睇嚟要好認真咁重睇一次
成套野幾高質最後一集都預左係講大道理
但主角演技加持下成件事唔會好老土
見到肥仔唔亂叫人去死,好感動。原來係一楓老師教返好佢
神作我自己都覺得未到,就算結尾深刻度都唔係好多。
好似上面講,佈局上沙石都係多,不過每集埋落下一集個位做得好,所以個追看性真係幾好 同埋一早感覺到網民滿滿既惡意,最尾呢集說教個位段講詞有少少太大道理,如果最尾多少少互動 (2打6網民唔係打字係聲音)或者比菅田試下一鏡到底講晒,個震撼性可能會大少少。

雖然話堆演員演技唔算特別好,但睇IG吸引到咁多人,用每個演員既一部份吸引力,應該好吸引到一楓最尾果段說話既目標群。

同埋睇到LAST一兩集,我反而諗起好多年前有一套叫「我們的教科書」既劇,又係講校園欺凌,果套個結尾反而我到而嫁都大約記得,唔知有無人有印象。
未睇過,雖然一早睇左劇透知道志田係點死
好想睇返
睇嚟你做唔到啦 Let’s Think!
好佩服日本出到套咁有意義既劇集
好正氣
又match返依家網絡輿論, fake news呢個社會問題
人才又多 好多有潛力既演員同製作班底
香港都需要呢種題材 而唔係一堆無腦tvb c9劇, 韓劇, 大陸劇, 冇乜文化底蘊
洗腦洗到香港人唔識思考 自我中心 唔為他人設想
叫佢睇下日劇又嫌日劇講道理好煩
我覺得呢套對冇睇開日劇既人係幾難入口,說教場面有啲突兀,未必個個接受到

兩年前套寬鬆世代又如何應該會易接受啲,呢套我翻睇左兩次
師奶鐘意睇
tvb有收視賺到錢咪繼續拍
係人都知係惡性循環
不過tvb個target audience唔係我地
我地做咩都冇用 tvb始終都係懶理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞