有冇人係一畢業就自己搬出去住?

383 回覆
479 Like 13 Dislike
租16k,衣食住行10k, 家用
如果2個人住一人8k租金就冇咁吃力
獨立廁所係基本野黎 你唔求有窗 更加唔好講咩乾濕分隔 5000有找一定有
女朋友 YEAR 4 有自己一間屋
自己上年畢業 月入32K
香港呢個環境根本逼呢一代人要愚考,真係好pk
唔單止要有窗 仲要有一排窗 有幾隻 果d
正常八大出黎應該住到劏房 定你係讀pure science/中文系果d
而家住緊單位勁多窗,6600,150-180呎左右,劏房,獨立廁。
藍絲of cos
有都唔出奇嘅
年幾前有fd租過四千零蚊有天台
不過有漏水同極度污糟,要佢自己清潔埋
但三千五可能好偏僻,無專線到,落左車行十幾分鐘先到個村口,都未到你間屋
基本野果d 無特別 都係check電器果堆
留意經紀好唔好人 老唔老實
最後 就係諗一諗先 唐6
我係覺人類極限係唐3 頂到盡俾多層唐4 打上每多一層都要有番咁上下比例既折扣 先會考慮 你唐6 除非真係好靚 好抵啦
偏僻我又唔介意,最多咪踩單車
不過都係要睇下現場先知乜料
你人工去到幾多先下定決心搬?
而樣真係要住落先知
我隔離條村就係咁
巴士站行到村公所都十分鐘
啲屋仲要再入去,夜晚見到d男人出黎接老婆返去
兩手fingfing都仲可以,你買日用品果陣就會想搭的士返去
我住路邊都頂唔順,買完野坐成四個字小巴先返到去

同樣諗緊點搬
痴屋企住啦,份人工既一半以上比曬業主賺,佢un un 腳收錢,你就捱騾仔,你甘心咩

依家呢個時勢,同父母改善關係,互補家計先係上策
我主張點都比啲既,氹下兩老開心都好,比個錢佢飲下茶,有一日如果要走都走得安詳啲

有3000儲都ok了。租同人工個比例我覺得1/4其實係最好

比埋我洗費你做參考
家用 3000-4000
保險 1000
租金 12000
水電 冬天300/夏天1000
上網298
食飯 150x30 = 4500 (早40 午50 晚60)
煙 59x20 = 1200
電話費 988 (我要包埋屋企人)
更換/添加家電平均 2000 (地氈 梳化 床單 枕頭 電視機電腦 衣櫃 茶機 空清機... 琴日先起fancfanc買左個地氈1300
百佳買屋企雜費 洗頭水肥皂飲品小食之類 500
貓 洗費 500
自己興趣玩具/hifi/錶 洗費平均大約 5000
剪髮買衫買鞋買褲買袋 平均計每月 300 (名牌撚另計)
有時同女食飯 飲野 爆房 condom 拍拖大約1000-3000
未計特別節日媽媽節 情人節 生日
我都想知,喺香港如果喺出面租要有自己廁所嘅地方住可以點 同埋要洗幾錢
你係生活緊唔係生存緊
me...屋企人過身...23歲搬左出黎同女友住...果陣搵8k 幾,兩個人加埋20k 度...交7000蚊租...

有咩想傾
靚少少嘅劏房,有窗口有獨立廁所一百尺左
無五六千走唔甩
畢業前已搬 (無hall)
租百幾呎

做做下野又搬,租二百幾呎

上年買左樓,三百幾呎

都搬左八年九年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞