有冇人係一畢業就自己搬出去住?

383 回覆
479 Like 13 Dislike
有錢邊個唔想搬出去住
大把老母好L貪心,仲要貪到出曬面,唔肯就以愛之名綁架你,仲惡人先告狀鬧返人轉頭

某親戚U職業治療一grad左2萬8,要比一半家用,最近仲要請埋佢老母去旅行,不過個親戚又願意咁款

我就一路都唔妥佢老母
鍾意比較啲仔女 好事就散播開揚出去 衰嘢就收收埋埋驚比人知
佢有喜慶嘢就打鑼打鼓 叫曬人幫佢慶祝 人地有喜慶嘢佢地就影都無個 有事上黎更加幫都唔會幫
其實某程度上你親戚自己都有責任問題,假如佢個格唔似老母就唔會咁順攤,大有能力可以唔聽佢枝笛,所以畀父母剝削某程度上都係自己攞嚟唔抵可憐。
老母通常都會用孝既名義套落黎,不過我依家通常都唔理,家用就比左,盡哂責任。
下星期準備搬
10k出去住,應該真係幾百蚊都儲唔到
工廈 600尺 2個住
如果有FD 夾租or
自己1個人租大約幾錢到先有個好的既單位?
eg..環境, 鄰居, 夠靜既單位
哪有錢呀
同埋搵二萬點夠搬出去?唔洗俾家用?
業主知唔知你租黎住,同埋幾錢租?
知 6000左右 有廁所 大把人住工廈啦
係咪直接去揾d地產經紀話想租工廈住就搵到盤
話做嘢好啲 例如studio
屋企原因搬出嚟住劏房
初初都係搵萬鬆啲 租3千幾 仲要交家用
而家有20k
一條友慳慳地都夠洗
我發覺而家啲劏房好似重平咗
但係同人夾好易鬧交
自己一個爽啲
可以煮飯 有自己廁所 其實又好似OK
有時本身屋企唔近返工 車錢同時間都去咗幾千
有冇試過俾人查?
暫時未試過 不過我有放啲嘢係度話工場嚟
有冇人想要個地方擺下野 一齊夾個工廈單位~
邊個盤?
同屋企人關係好差

五年前一畢業就搬出黎住,當時人工14.2k,租左間兩房一廳7.5k

之後住左一年,因為太重皮,所以搵人夾租,中間都搬過三次,租金支出都維持係三千幾蚊四千蚊一個月

呢年轉左工,人工37k,開始自己一個住返,同人夾租始終有d煩
搬出去住都要畀家用?
Btw,如果有人想搵夾租可以搵我
tg:crazywai1221
你父母唔洗你供養?
有興趣
近排都睇緊工廈單位 你邊區方便
TG傾傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞