有冇人係一畢業就自己搬出去住?

383 回覆
479 Like 13 Dislike
會唔捨得阿媽 初初搬出去會係咁返去探佢
一個禮拜返幾次 之後越黎越少變左一個禮拜一次
得罪講句 有自己既房已經好好
我以前都係住公屋 同2個家姐夾埋3個人訓一張碌架床 (上下床加一張有得喺下隔拉出黎既床)拉完張床出黎間房係冇位企 門係趟門
由細到大都好想有自己一間房
宜家搬左諗返轉頭先發現咁既環境係好惡劣
同屋企關係好差,公屋仔冇自己房
讀U一搬入hall,我細佬已經佔領左間房
Summer返去住,要訓sofa
畢業後寧願住劏房都好過返去住
搬走左十年以上,而家平租緊個細單位 (識得業主)
自己出黎住我覺得最保險係份租佔你人工1/5
但好極端都有
有舊同事搵萬一二租到港島劏房,佢等緊公屋,但要無娛樂只有返工放工,但有時都見佢要問人借錢過日子
遲早都要分開住啦
唔通結咗婚仲住埋一齊
點解要搬
做ibd 屋企新界太唔方便 平時又要ot 租個九龍站細兩房3皮野一個月咋嘛
點草錢
同屋企人住緊,要我交租,岩岩同佢地一齊抽到公屋,我係戶主,有咩辦法可以一個人住,我想自己住
所以獨生有獨生嘅好
雖然細個自閉咁樣
但起碼唔使爭房
就算得一個家姐,如果屋企唔係住三房就已經要同佢一間房
點睇依家啲新工商大廈盤
8000-10000 但新淨 企理
畢業搬出黎住8000蚊唐樓
住左3年買樓結婚
其實搬出黎住會更有動力搵錢
一直留喺屋企好似有個溫室咁會冇咁成熟
之前見到依家好多共享住宿
有啲似青旅feel
香港係一個好兩極既兩方,企係紅隧就見到大把有錢人,山頂望落黎果堆全部都係大屋,但呢個post入面所有人都係最貼地既生活
lm考慮下搬唔搬

一個人住 3000幾蚊租
有房可以叫安全少少
屋企人殺埋黎都有道門頂住先
鎖左佢 要砍爛個鎖都要啲時間
啱啱畢業當你搵2皮
又要家用又要買傢私又2按1上
其實好多都劏房開始
其實要搬出去住,20k真係生存, 20k樓下做狗咁上下

如果目標係似樣啲既屋苑,月入30k係基本。

#香港生活
不過如果唔係關係唔好,一屋住十人八人果種
正常都唔搬出黎
一黎慳錢,二黎劏房好彩就正常,唔好彩隔離左右住個痴撚線嘅
我自己搬過出去住,好多野都要自己一腳踢,而家係屋企乜都唔使做有屋企人做曬
小學畢業?
未畢業已搬
自己比首期 自己供
家陣一個人住緊坑口村屋 5百幾呎

利申:無父幹 無母幹 中學小學都住兒童之家

唔知算唔算幸福
其實搵20k都唔係好夠租到樓
租金budget五千其實已經好緊
想存下錢又要拍拖使費又要還loan
每個月得返1k現金比自己

重點係五千只可以係大西北租到一個好少少嘅劏房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞