有冇人係一畢業就自己搬出去住?

383 回覆
479 Like 13 Dislike
住村屋會唔會變左返工要坐好耐車?
30歲前好似你咁諗都ok

但你會大,總有一日要結婚生仔,禮金都一筆

當你做獨行俠/做毒撚/做玩家唔結,唔好彩大病做手術又一筆,年齡越大越易病,癌症,心臟病,腎病 加埋個機率都1/2機會,當然你話有買開保險冇問題,但你要諗埋爸爸媽媽,佢地步入尾聲個個月一大筆醫藥費,跌一跌做個手術十萬八萬冇走,我唔知你地屋企個關係有幾差,但點不孝都唔會見死不救

當你屋企已仙遊,或者基因強咁多代都冇事。但拍拖點都要洗費呱,溝女果陣如果條女話去歐洲旅行你都企左起到

仲未計失業,有機會做生意

所以我覺得,如果儲唔到錢真係唔好搬出黎,個風險好大

除非你有家境 有咩意外上黎都有水喉頂住,或者月入4萬up
有時搬唔搬真係唔係自己決定
同屋企人屈埋係一個咁細嘅地方
細個讀緊書就無計
而家成年人想有返啲私人空間都無
真係好易有抑鬱
正解 係屋企 就算你自己有間房 都係屈係間房 間房就梗係細過出面租既劏房

如果屋企有四正客廳 飯廳 廚房 邊個會搬 但現實唔係tvb劇集 大把人屋企個廳極亂 但亂放野既係家人 你想執佢都唔俾你執 如果無人出街 個廳係唔會夠坐全屋人 所以咁多廢老中青要蒲公園m記落街
第一年出黎做野已經搬左出去
唐樓劏房
不過都叫有廳有房有廁
當時7千蚊
住左一年覺得唐樓真係麻麻
搬左獨立單棟洋樓300呎
11000蚊
住左一年俾人迫遷
又結婚所以搬左去個4百幾呎私樓
租緊15000
愈搬愈貴
好難儲錢
咁巴打你覺得每月儲到幾多叫合理,我諗過依我既情況搬出黎住,唔比家用,其實最少都儲到每月8k左右,但如果繼續比家用就要儲少4k。
#香港生活
有冇人同屋企關係好好唔捨得搬?
但係另一方面又太逼好難頂
廿二歲同老豆炒大獲後自己搬出去劏房住,已經一年
人工20k 同屋企嘈左 一怒之下搬出去
租6k到 舊唐樓
一開頭覺得好爽 覺得終於擺脱到屋企
一個人自由自在 覺得做咩都得
但時間耐左 覺得好悶 一個人對住四面牆
再加上個陣同女友嘈 分手
依加開始考慮仲繼唔繼續落去
觀塘有𨋢都係四千零蚊,太子五千幾,自己去搵下。

而家平台多咗反而平租過早幾年。早幾年朋友租唐七一開二,都要$4000

果陣岩岩做野搵12k,租9k
好彩住左幾個月之後有fd夾租
宜家12k租同fd 2個分,舒服好多
比家用不如搬岀嚟住
揾到人夾其實價錢唔差得遠
搬出黎住後仲有比家用
不過比好少
未搬前4千
搬完比1千
人工永遠都唔夠
唯有考政府工脫貧
有房已經好好
叫做訓覺有道門可以關咁
上面堆巴打冇扼你
$20k 係叫生存到

要壓個成本一定係劏房
再唔係就搵多2-3個fd 分租
熱鬧有熱鬧好
一個人住其實好撚悶
由期日用品伙食自己一手一腳做
收工仲累過番工
訓廳真係好辛苦
做野係食飯枱做
冇櫃擺自己野
打飛機都要入廁所
當你廿幾年連道門都冇隻,仲要比人用韓狗劇嘈住你,善意提醒用耳機,但唔理你.....
lm
一直有家庭問題
住左hall四年 環境其實仲差過劏房
畢業之前既目標係搵到第一份工就以後唔返屋企
但係而家份人工低到開飯都無錢
夢想係搵份有多2-3k既工 4000蚊個月劏房都會搬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞