有冇人係一畢業就自己搬出去住?

383 回覆
479 Like 13 Dislike
都唔一定嘅
兩個人比就唔同
但首先要女朋友肯住劏房先
得20k又要租間似人住嘅2/300尺屋,唔儲錢月月清可以捱到幾多年
唔係住劏房正正常常一個單位都八九千
就算住大西北嘅村都六七千,如果係港島返工個價錢基本上同住外面一樣
所以想住人住嘅單位加埋水電煤一皮野走唔甩
仲未計上網日用品其他自己洗費
最近都諗緊,冇咩budget
住兇宅定工廈好
可以嘅
有咁嘅毅力兩個都搵15,16k儲10k 幾個月出黎租樓兩份比就無問題
有無錢剩都唔係最緊要
最緊要係女朋友穩定
轉頭租完兩個月比條女飛左
因為之前出黎住幾個fd夾
有一個係租約完之前幾個月無啦啦話要搬走
跟住唔會交租
份租由我地啃埋
就算你廚藝高手 劏房多數唔係好煮到野食 加上買料 煮 煮完執 多落街食係正常

衫又係難搞 好在樓下有間洗衣店,唔係自助果隻,自助果隻又係核凸
就係無抽油煙機 得個sink 盤叫廚房,之後買個平既頂住先,不過通風好,個景都叫開揚,佢個所謂既廳幾大,放沙發都無問題

返金鐘呀,依家住屯門搭巴士來回3個鐘 個頭都問左幾間,有d六千零單橦連明窗都無,住唐既考量係咪行樓梯同上網?我見深水埗多蝻佐敦個頭全部姐姐仔,九龍城個頭又唔係特別平咁,

落街買
煮完又要洗
不了
土瓜灣去港島都唔係特別近 大角咀無咪真係深水埗 最多 男人住唔使驚姐姐仔啦 一個人住都唔好驚南啦 深水埗殺開去 太子 長沙灣

抽油煙機係最基本架 4000蚊房都有 好多上面整埋吊櫃 sink盤下面都整埋櫃 好靚仔
我一大班fd 夾 唔係個個住
九龍區地鐵隔離 一人三千

但同男朋友睇過好多盤 兩個人住 六至八千 獨立廚廁 其實差唔多
因為本身係我ex同佢兩個中學同學租唐5三房先
果陣已經買左洗衣機同雪櫃,我估都係一早傾好除3份
後來我同佢一齊先過左去住
跟住完約搬過兩條街有電梯嘅三房
我地有共識唔點整間屋只係添左張食飯枱同ikea 電視櫃仔,平時要玩要睇要傾計排排坐係地下
所有野分三份計,所以最驚同陌生人夾用你名租佢租租下走左人
預鬆左好多錢就話
唔係都幾頭痕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞