[I/A] 戰鬥機X空戰X囡囡《荒野のコトブキ飛行隊 大空のテイクオフガールズ! 》

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
刷成日都未必刷到一件裝
除非抽到3星上位,唔係我基本上都唔會換,重新養過一隻好晒時間同肝
新3 星都叫值得,重新養隻1,2 星嘅真係不了

我暫時都唔打算4突啲低星住,個cost 真係好高下hea住等抽到/換到3星算
習慣就好
我覺得佢d零件先鳩屎 限次數
終於4隻3星都60lv,可以開始升下隻nico

都未衝已經係咁肝
唔咁想像開event果陣點
啲1星升上去都真係唔夠2-3星既角打

過度期真係難
我加多左啲基本Q&A,考慮到就快爆post,你地睇下有無咩錯/想加
唔係主力練黎浪費資源
唔係好似公子咁玩法
基本Q&A

Q: 使唔使刷首抽?
A: 教學可以直接skip,快起上嚟可以2-3分鐘一次
有心機嘅話最好刷個靚首抽開局,始終3星比1/2星都有一定優勢

Q: 刷咩好?
A: https://wiki.dengekionline.com/kotobuki-tog/リセマラ

跟返wiki盡力刷SS rank就岩,不過最重要當然係有愛啦
一至兩隻3星起手完全可行,見過唔少人甚至刷到三隻3星先收手

Q: 唔識日文,睇唔明啲角色名
A: Google+自己鳩拼,非官方英文名
壽飛行隊

春風飛行隊

怪盜團曉

擊鐵一家(黑手黨)

金絲雀自警團

Q: 點組隊?
A: 角色有4種,回避/機動/攻擊/輔助,擺位基本上跟哩張圖就岩唔好擺kylie係前排之後又屌鳩佢廢,真係唔關佢事

比較特別係機動,可前可後,前期無論唔夠邊邊都可以搵佢地補位
但越後面就越會feel到某啲機動先適合前排(例如3星 chika),某啲比較適合後排,不過係後話
另外唔好用系統個推薦組隊,佢完全無視角色技能組,單純跟戰力去鳩組

Q: 推圖卡關,戰力升唔到點算好?
A: 有心機嘅可以試下手動開技先,仲係過唔到可以留意下之前點死,望望敵方配置嘗試調整陣容

不過你懶得搞咁多都無咩所謂,因為解決方法實際上好簡單
一字記之曰︰肝,而肝分兩個部分,就係囡囡同戰機

囡囡嘅話,提升戰力嘅方法有︰抽3星 升Lv/突破/升星/升技
戰機嘅話,提升戰力嘅方法有︰整新機(專屬機有5%全能力buff)/強化架機/裝booster(20lv開放)/強化booster

肝嘅部分比較複雜,廢事搞到Q&A成堆字就唔講太詳細,具體嘅地方有唔明歡迎係post度問

Q: 有邊啲1/2星角色好用?1/2星係咪無人權?
A:哩個真係答你唔到,隻game岩岩開無耐,大部分野都未清楚
2星嘅話可以參考下上面wiki首抽榜嘅B rank,1星/其他2星就真係要等人/靠大家去分析同研究

Q: 乜野係募集/寄付?
A: 簡單啲講即係行乞,你有咩裝(突破用)想要都可以向同盟/路人乞返嚟
兩邊可以募集唔同嘅野,我建議金裝哩啲稀有野可以向路人要,綠裝哩類可以搵返同盟大家互相幫助下

具體步驟: 右上角開Chatroom>右下角click募集>揀自己想要嘅裝>左上角揀同盟/公開channel,另外都可以係裝備>入手方法>募集

每次募集最多5粒鐘,每樣野最多可以募集5件,一日最多募集兩次
最重要嘅係,募集結束之後要去返Chatroom,click多次募集去結束哩次募集(順便睇下收到幾多件,同埋邊個比你)
唔結束嘅話係開始唔到下一次募集

既然人地會比野你,自己都唔可以自私啦,有野多就好心啲送返比人,順便賺下名聲做任買野etc
寄付嘅方法係開chatroom,上面果幾個剩係tick「行動」,就可以篩走晒堆垃圾睇到其他人要乜野,然後揀寄付就ok

Q: 戰鬥畫面點轉3D?
A: Click左下角條女個樣

Q: 專屬塗裝係邊?
A: 格納庫,只有果個角色嘅專屬機先可以上專屬塗裝,以kylie為例,佢個專屬塗裝就係for隼一嘅
另外春風飛行隊係一個例外,佢地1、2星版本專屬機都係97式,去到3星版本會換晒做隼三
但係,即使換左專屬機,佢地3星版本送嘅塗裝依然係97式嘅商會塗裝,極其on9
隼三嘅塗裝入手方法只有儲夠名聲之後買

至於set塗裝方法,戰鬥機>右上角塗裝
哩個真係無太多辦法,不過我覺某程度上同依家未有人將1星升滿技突滿etc有關
以1星嘅remi為例,佢招1技係垃圾到不得了嘅直線傷害,本身又低dmg,完全唔知做乜鳩
但實際上招技上到4lv,佢會加個持續回血嘅效果,配合埋佢後面2招(回血/集中),坦度我覺得唔會差得去邊

但依家撚有人會幫隻1星升招主動上4lv咩
有無人想知埋每個數值嘅作用/debuff同buff點解之類

例如唔知你地知唔知,機動比對手高嘅話,head on對射受到傷害會低啲
回避影響緊嘅係減傷,唔係真係miss果種回避
索敵越高,發動1技嘅角度會越大(好似係)
個數值差太多

我隻1星升上去對原3星都係收皮

係得2星同3星角有得打
第一名好串
幾鍾意隻game,比想像中好玩,平衡其實我覺得唔算差,係依家養成嘅資源真係太少,變左好似3星一面倒輾壓咁
如果多啲資源比我升/升低星要用嘅資源少啲,我覺得研究低星嘅人會多啲
依家突破1星同突破3星用嘅野一樣,搵鬼晒力去升1星咩

話就話1星好似易升星啲,但要27隻相同都完全唔易搞
可能新屎坑者
我升咗zara,以為係戰機問題,點知都係極速收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞