桌上喇叭PC 2.1 speaker求評

195 回覆
2 Like 0 Dislike
如果係同樣價錢下ching你會揀二手a5定係一手hd3
用緊adam t5v 同埋Klipsch promedia 2.1 bt
a5唔係wireless,3000幾ja wo
前幾日都試左hd3, 無youtube 裡面d 人講得咁神, 一同a5+ 比較就輸左成條街....

無奈屋企張電腦檯空間有限, 遲下想換個34" 21:9 moon, 更加唔夠位放a5+, 去到3k+ 既價位真係想要a5+ 既音質... 但除左裝掛牆架我諗唔到張檯仲有咩位可以放咁大個喇叭....而且間房偏細, 好似浪費左個咁既output既喇叭
3000幾真係a5+好d,再唔係大陸牌子edifier a100
sor自膠 係二手a5+先啱
我見連登好多人都推iLoud Micro, 睇過好似唔錯, 價錢都岩岩地... 齋睇評價好似好過a2+

之不過a2+ 有subwoofer 頭可以第日加隻s8 打機睇戲, 如果iLoud 第日覺得bass 唔夠要加subwoofer 有咩辦法?

主要想搵隻檯面細細地 (a2+ 或iLoud micro size) 既坐檯, 最好有sub或可以日後添部sub...

另外問返iLoud + sub 問題, 係咪可以speaker 同電腦之間加個有subwoofer 輸出既 DAC 或AMP 解決?
前幾日買左套airpulse a100 純粹見佢靚仔 網上又幾多好評就買 暫時都幾滿意 用黎聽歌睇戲
如果遲啲想upgrade周邊野可以點up
摷返個LS3/5A出黎
買左amp同解碼
一聽 正撚到
你唔係無線都可以買部dac
平至幾百蚊
如果我買topping d10駁落去 咁佢會用d10個dac定用a100個dac
原來喇叭都有dac
我會覺得唔好搞咁多野喇
你用digital input 姐係usb/opt就用緊佢個dac
而rca就bypass左 最簡單你買條rca to 3.5 mm駁去你電腦
應該會聽到有分別
今日收左對a5+翻黎
諗住都係聽歌多
暫時都幾滿意
新手求教
sound bar 同2.1
音質/價錢比較上如何
active system冇乜周邊野upgrade, bass head既話最多加個subwoofer
但我覺得a100既bass已經夠
想有得玩上去既應該買passive
youtube 聽過iLoud Micro vs Genelec8010, 真係吊打8010, 尤其個bass 好似強佢好多...

我而家用緊套十幾年前既Altec Lansing 2.1, 已經開始出現雜音毛病, 請問如果電腦用黎:
聽歌30%
打機30%
netflix煲劇睇戲40%
我如果由2.1 轉iLoud (2.0), 會唔會打機睇戲時個bass 弱左無咁震撼?
因為我見部iLoud 如果唔夠bass好似無得加sub, 反而audioengine a2+同 Genelec8010 可以之後再加sub... (不過8010 好似out 晒我預算, 續隻計)

定係求其買隻<$2000 既gaming 2.1 算?
我自己就買左yamaha nx n500
iloud點連接pc同ps4?
師兄我想問

不過我都發覺原來純粹將喇叭條廠跟既3.5mm 線換條幾十蚊靚少少既線, 音質已經會有明顯分別

有冇咩介紹?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞