桌上喇叭PC 2.1 speaker求評

195 回覆
2 Like 0 Dislike
個數字係講個woofer size
宜家最新應該係a2+ 有埋內置dac
上網睇左好多資料,終於對咩係有源無源,usb dac,有小小認識,可以同大家討論到

我自己都係同樓主一樣想電腦買對靚d既2.0 or 2.1喇叭
我見d comment都好2極化
有人就話剩係買喇叭,用電腦直出就不如唔好攪,買平野算。話要買個usb dac, foster or teac,再出喇叭

我諗唔少人,包括我自己,因為budget 同地方問題,要電腦博usb dac再博d喇叭例如Adam a5,a7 就真係攪唔掂

所以問各位高手巴打
想買對內置dac既喇叭又唔想太大同太貴,a2+係咪唔錯選擇,樓上nx500 我都知正,但大舊,audioengine hd3 or a5+ 又點睇
另外edifier d喇叭我都幾鐘意,有d樣都靚仔s880,1280,1700?

又有人話買張Asus sound卡出喇叭,張野都1000幾,直接拎黎投資係靚d內置dac喇叭仲高性價比?
頭先終於去買左套S350DB喇,老實講個盒SIZE同重量比預期細同輕,我叫佢扎好個盒之後我單手都抽左幾條街先開車仔,而家試緊機,初步聽落都對得住呢個價既
Why not 360db
我見比較多人推350DB, 兩部睇落唔係差好遠,慳番5舊好過啦
聽落差唔多
伸利木耳

https://youtu.be/LoUt487ttgc
Lsx做電腦喇叭有冇得諗?
唔知加個USB Dac有冇大分別呢?
Audioengine A5+ Wireless Speakers點睇?
都差唔多$5000
3000-5000左右有咩推介?
最好有藍芽,!有時係床用電話又想聽下歌
我睇完a2+同a5+都想買a5+
但問題係a5+得rca input, 冇usb input
點樣rca點樣連接電腦,用轉插?
usb方便好多wo
原來有3.5mm input,不過質素係咪冇usb 同rca咁好?
屎忽痕痕痕又有問題想問下,而家套S350D RAC>3.5MM換線有冇幫助?加個DAC又點呢?
有冇巴打玩過denon carino n2
呢隻正呀,屋細都冇計
上個禮拜買左edifier s880db
真係唔太夠bass
但人聲好靚仔
除左換之外可以點搞好
有小朋友你就明

依家要用katana個堆soundbar
用緊Audioengine HD3
聲都幾好 呢個價位都冇咩特別要求
又夠細對 白色又好J
𠵱家mbp插usb
Windows 枱機 / PS4 就用hdmi
懶懶地唔想落床就用iphone Bluetooth
但佢同A2+比我就唔知 不過就用唔盡你budget
Bass同中高頻兩者兼得大約要上到落地喇叭至俾到你
有興趣
賣左
Audioengine a2+淘寶兩年前雙十一
曾經做過$999 依家上返$1499
我三年前買都係$1299
貴咁多,連埋運費賣香港幾多?但係咪冇保養?
唔係360先有藍牙? 同埋係咪冇內置dac
8030邊夠
仲subwoof
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞