桌上喇叭PC 2.1 speaker求評

195 回覆
2 Like 0 Dislike
咁既size其實係唔差,但我估iloud會仲好d 上網睇得兩度有得買
同 Yamaha nx n500 同價位有 KEF q350
不過唔知KEF邊度有試聽
5000真係好多choice,不過個人覺得kef d樣唔得
同意,真係接受唔到
q350無源喇叭黎
a2+ size 但要dac 同bt input 點解唔揀a2+ 進化版 hd3? 基本上係AE 將 A2+ 加D1 dac 加 B1 bt 三合一, 3隻獨立買會貴HD3少少, 同埋HD3 一隻過慳好多位, 我都諗住遲d 轉hd3, 然後有多餘錢時再入埋隻s8

而家用緊隻17年前買既Altec Lansing 321 既2.1, 雖然無病無痛, 但真係用到好悶
hd3貴成千幾wo
其實買喇叭買到過千係咪要有sound卡先好
如果講錯 屌得細力小小唔該
因為HD3 基本上等於A2+ 加左兩件每件值千幾既東東入去, 自然會貴啦, 但睇左好多youtube 鬼佬評測, 話加左DAC 之後既A2+ 好似兩個世界咁, 當然, 你亦可以買左A2+ 先, 唔夠喉先再買D1加上去, 但咁樣買就會貴D囉, 當然好處就係拆開買一來無咁甘, 二來就算第日用厭左A2+, 升上其他系統都仲可以用到個D1... HD3 係畀d 好似我咁懶到出汁想一步到位而又唔介意畀多少少既人 (想再好d 咪直上HD6, 不過除左$#你仲要有咁大檯面先)

另外HD3 外型上都有少改, 雖然無A2+ 咁流線型, 不過佢就實際好多, 音效扭同3.5mm插窿都由後面改左去前面
行analog出定CAT7 ?
都未必既, 所謂soundcard 其實都係一塊DAC, 有d 型號既喇叭如Audioengine HD3, HD6, 或Yamaha NX-N500 呢類有內置DAC 既都用唔著, 當然一般無內置DAC 既喇叭, 有soundcard 時就會好好多啦

不過我都發覺原來純粹將喇叭條廠跟既3.5mm 線換條幾十蚊靚少少既線, 音質已經會有明顯分別, 唔想洗錢買過隻喇叭又唔想特登買soundcard 既可以先試左換線先呀
用緊A2+ 用跟機既3.5mm ps4同USB pc
電腦開機會有音爆同時都有電流聲
有機會試埋比較下先得
咁如果學上面條片咁駁個usb dac係咪最靚
好多謝巴打咁詳盡既解答
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/wireless-speakers/cas-1
見到sony 呢隻做緊promo 5000頭, 又幾靚仔又唔大, 各位巴打點睇?
8k 買電腦喇叭
夠砌部雞雞地既gaming pc 喇喎
sor, 失明睇唔到特價5k 頭... 咁都係同A5+ / N500-NX差不多水位
ya,但靚仔wo
用緊 我都係好耐之前PROMO入手
聲唔差 堅靚仔
不過有個問題就係得個USB 同藍芽
即係用得電腦同手機 想連下PS4都唔得
其實我覺得偏貴 冇信仰既話可考慮其他
識貨 巴打

genelec 8030 + oppo sonica ue 版

路過
係呀, 冇得用PS4, 但PS4應該用電視玩爽D, 大MON
電視就直接用soundbar仲好
不過佢5400, 但音質應該冇nxn500咁好
不過佢多左耳機晶片, 可以玩埋耳牛, 都係賣點之一
今日試左hd3 a2 a5,a2同hd3差唔多,a5好唔少
我前嗰排去永安睇A2 覺得啲聲冇乜層次
全部嘢一次過output曬

同埋最重要嘅係好似已經停產
係a2+,不過應該差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞