[問]如何處理拖延症

136 回覆
513 Like 8 Dislike
好大鑊
愈諗愈唔對路
周圍既人都覺得我係好勤力既人 而且唔洗點訓
事實上我係拖 然後慢慢搞掂果樣野 只係出到來既效果唔差
唔洗點訓既效果 只係因為我連訓教都想拖 唔想咁快面對聽日
一番左工。發現自己無哂私人時間咁
就係因為自己拖得就拖

好痛苦 有冇康復者教我點處理?
jump
換份ot冇錢嘅工
我番左工會用下to do list, set埋deadline
但係都可以睇住個deadline慢慢迫近 然後再做
我又試過提早少少個deadline 係有少少用
不過你會知道個deadline係fake, 慢慢唔會跟

想知大家會唔會有書/TED TALK果D推介下
救我出苦海
或者用你自身經驗都可
Lm 待指教
我feel到to do list仲有一個問題
就係一望落去會見到a bunch of tasks
好容易會比其他item搞到分心左
分下分下
其實乜閪都無做過
呢樣野影響幾大
我相信multitasking係短時間內專心地處理不同事情既STEP既一種技能
分心 係做不了任何事
我又試過較timer
話我幾多分鐘之後一定要做
結果時間到
Timer響
我自然撳熄個Timer
再自然咁拖
我明呀⋯⋯聽日要返工但仲未肯去沖涼
然後聽朝又較十個alarm 都唔肯起身乜都死拖爛拖
我都好撚嚴重
其實好浪費時間
我都幾相信各位話自己有拖延症既人既工作能力係無問題
點解?
因為好似我地咁拖法 蠢少少應該都死左

但係所謂既爆發小宇宙係好無謂既事
明明有咁既能力
點解要去到最後先爆到
平時爆下都好呀
我覺得唔拖延都係能力嘅一種,如果自己有埋呢種能力應該會好成功⋯⋯成日都咁打飛機安慰自己
pomodoro + timebox
兩種combine?
點做到?點用?
拎老綜
我只係覺得唔拖可以做到更多好事
又唔洗拎老綜既
例如我set 1個timebox 0000-0030時段做某樣嘢
再用pomodoro集中做某樣嘢25分鐘,抖5分鐘

時間可以再短啲,總之建立咗個習慣先
巴打算唔算係康復者?
仲有我覺得有左連登高登youtube fb之後拖左超多
唔算,因為我都係得半個鐘集中到,暫時
人嘅問題
無得改如果個個改到
世界會亂
人既專注力最高維持20分鐘
又唔洗刻意加長呢個數字

除非已經係臨近deadline
先可以專注全日
我指一個cycle
唔係全日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞