點睇明愛nursing?

140 回覆
3 Like 10 Dislike
11:00interview完
流程: 去課室登記(盡早,因為爆多人, around百幾個)
之後填資料,比文件,再入第二間課室等叫名
叫完名入第二間課室進行小組討論。(組組起碼10-15人)
之後開始討論

首先係英文討論。(問: 近年發生好多醫療事故,點解?) btw, 你講之前要講自己英文全名,示意你係邊個) 過程around 15min
之後係中文討論
問: 點解你想做護士。
有3個人英文討論完全冇講
中文討論就多人完全冇講,因為時間少,啲人講太長。
其實到討論嗰時好多人唔會主動講,包括我自己
Tips: 盡快發言,時間一過就乜都冇

面試後再入番叫名房等叫名。之後再入另一間房,有嗰職員會講下野。
(btw, 面試當日唔會知取錄結果,要等到8月中jupas放榜有埋成績先知。)

完全冇individual interview, 所以唔洗咁緊張。
放鬆,放鬆,當吹水傾下計

記得初頭填完資料後一定要拎出去,放係個紙盒度,如果唔係會唔叫你名。
因為坐我隔離個女仔填完就算,要我提佢拎出

都幾多黑絲大波靚女], 扯扯地

11:00interview完
流程: 去課室登記(盡早,因為爆多人, around百幾個)
之後填資料,比文件,再入第二間課室等叫名
叫完名入第二間課室進行小組討論。(組組起碼10-15人)
之後開始討論

首先係英文討論。(問: 近年發生好多醫療事故,點解?) btw, 你講之前要講自己英文全名,示意你係邊個) 過程around 15min
之後係中文討論
問: 點解你想做護士。
有3個人英文討論完全冇講
中文討論就多人完全冇講,因為時間少,啲人講太長。
其實到討論嗰時好多人唔會主動講,包括我自己
Tips: 盡快發言,時間一過就乜都冇

面試後再入番叫名房等叫名。之後再入另一間房,有嗰職員會講下野。
(btw, 面試當日唔會知取錄結果,要等到8月中jupas放榜有埋成績先知。)

完全冇individual interview, 所以唔洗咁緊張。
放鬆,放鬆,當吹水傾下計

記得初頭填完資料後一定要拎出去,放係個紙盒度,如果唔係會唔叫你名。
因為坐我隔離個女仔填完就算,要我提佢拎出

都幾多黑絲大波靚女], 扯扯地

之前撞正個明愛std態度有少少問題
未試過咁想肥人placement
奉勸做錯野脆脆地認左佢咪算 std無時無刻都畀人mon住

聽講正常placement都唔會肥
態度差先會
係咪真

就出placement
好驚

Hi同學
Pass左cp1 AT AOM
我覺得其實啱唔啱做護士真心生成
我有fd knowledge麻麻 但個人醒目識補位 都過左
相反有人好努力 但總係做咩都差少少
Bed side rail又唔上 成日唔記得check野
一緊張就concept錯晒咁
有tutor 會pass依類人 有啲會fail佢
睇你係咩人喇

我覺得自己係後面果類
東華好好多不過chur都死,我有fd 東華asso 升上去邊讀邊intern再邊返first aid搞要睇心理醫生,如果你捱唔到依種生活,千祈咪讀。當初放榜,我個班10個有9個都係想讀nursing,最後得1,2個捱到yr3,所以奉勸一句,千祈唔好因為搵到食就狗衝

何謂好? 好多staff都話東華啲學生出去乜都唔識
我in過明愛nursing
個次係伏黎
in過四間nursing school冇一次in到想鬧個professor,唯獨明愛

個professor好寸?

一開波已經黑面
~10個人case study,但到第六個七個cut,話夠鐘,但佢又冇話有時間限制,好想投訴佢啊。
去過見工/學校interview,有時間限制嘅一定會一早講定先,爭唔到我心甘情願,唔講有時間限制又爭唔到我覺得唔底

投訴啦
個次係伏黎
in過四間nursing school冇一次in到想鬧個professor,唯獨明愛

一開波已經黑面
~10個人case study,但到第六個七個cut,話夠鐘,但佢又冇話有時間限制,好想投訴佢啊。
去過見工/學校interview,有時間限制嘅一定會一早講定先,爭唔到我心甘情願,唔講有時間限制又爭唔到我覺得唔底

投訴啦

hku都係啦
愈早講愈好
樓主最後決定去唔去啊 ?
個次係伏黎

一開波已經黑面

投訴啦

hku都係啦
愈早講愈好

唔係禾,我印象中hku好似話俾~20分鐘講。但就算冇講明時間,面試官都俾足每個學生發言…好過明愛
好想投訴個professor,九成係老姑婆黎

投訴啦

hku都係啦
愈早講愈好

唔係禾,我印象中hku好似話俾~20分鐘講。但就算冇講明時間,面試官都俾足每個學生發言…好過明愛
好想投訴個professor,九成係老姑婆黎

形容下個樣?
讀緊 狗也不屌
讀緊 狗也不屌

點解?
明愛個interviewer串到仆街,攞住我地份cv逐個串,一邊話有讀過疑似nursing course既人等如冇讀過(應該講緊asso health study), 一邊又話呢度好chur, 番part time果d唔洗諗,講到自己學校幾嚴幾巴閉

結果我in唔到,去咗in ou degree就收咗,不過冇sssdp, 貴到仆街

之前讀過東華,d tutor照讀ppt, year 1-2 d skills廢到,特別係year 1, 考check心跳lung sound耳鼻喉,諗番都笑撚咗

東華教你少少野就比你出ward, 乜都唔識淨出去先學,反而ou而家year 1 學緊既skills已經係東華year 3學緊既野,無論係學習內容,氣氛定師資,ou都比東華好,信不信由你

佢嗰日都係咁講 條友真係好串

Btw仲以為東華會好啲
ching可唔可以分享下
聽日要in明愛nursing
個interviewr勁西勁串
Group interview冇講明幾分鐘
傾傾下time's up
佢老味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞