點睇明愛nursing?

140 回覆
3 Like 10 Dislike
我in過明愛nursing
個次係伏黎
in過四間nursing school冇一次in到想鬧個professor,唯獨明愛

個professor好寸?

一開波已經黑面
~10個人case study,但到第六個七個cut,話夠鐘,但佢又冇話有時間限制,好想投訴佢啊。
去過見工/學校interview,有時間限制嘅一定會一早講定先,爭唔到我心甘情願,唔講有時間限制又爭唔到我覺得唔底

想早收工都唔係咁啊
醫院啲護士學校雖然係hd但係岀黎係rn,同degree岀嘅rn有咩分別?

升職嘅分別

但入ha好似仲難入過degree,我有fd入左ou nursing但入唔到ha

DSE

如果入唔到degree nursing都可以試下space nursing出到黎有個en牌,我之前dse放榜前都有報,有埋cond offer,之不過最後meet唔到offer,好彩無讀到

諗住入唔到試下ha

ha 應該仲多人爭仲難入
醫院啲護士學校雖然係hd但係岀黎係rn,同degree岀嘅rn有咩分別?

升職嘅分別

但入ha好似仲難入過degree,我有fd入左ou nursing但入唔到ha

HA好似幾睇重interview

DSE

如果入唔到degree nursing都可以試下space nursing出到黎有個en牌,我之前dse放榜前都有報,有埋cond offer,之不過最後meet唔到offer,好彩無讀到

諗住入唔到試下ha

ha 應該仲多人爭仲難入

法國好似一班得2條仔
仲要法國啲護士
佢地發發喇

法國多靚女

嗚呀

我表妹係法國做緊
係fb見到佢啲同學真係世界級
上面好似有巴打以為樓主問cmc 樓主應該係問明愛專上
cmc 係ha 好過明愛 明愛狗也不屌

升職嘅分別

HA好似幾睇重interview

space hd nursing仲好啦,yr1 cgpa過3好大機會升上cu,hku nursing 唔過3 ~2.8都有ou nursing ~2.6都有東華nursing,明愛就好似grad就收
大家好似將明愛專上學院同明愛HD RN course 撈亂
樓主講緊係明愛專上五年制degree
明愛醫院開係醫管局開嘅三年制HD RN course
上面好似有巴打以為樓主問cmc 樓主應該係問明愛專上
cmc 係ha 好過明愛 明愛狗也不屌

啱呀
可能我本身淨係修bio,又覺得香港讀sci無出路
都有d想轉讀nursing,但擔心自己性格唔啱做nurse

一定要讀bio先可以讀架??!

無bio辛苦啲
身邊都有fd無讀過

乜原來明愛都有HD rn

HA rn有三間 QE 屯門同明愛
我都收到聽日in 諗諗下決定唔去
女朋友黎緊會讀nursing會唔會比同學追走左
巴絲打你地讀個陣多唔多同學一齊左
女朋友黎緊會讀nursing會唔會比同學追走左
巴絲打你地讀個陣多唔多同學一齊左

每日6-8個鐘
日日見

仲以為明愛係指專上

仲以為明愛係指專上

我係講專上啊
讀護士學校三年後做RN,學費8萬4
讀degree就讀五年
護校早兩年出生可以賺多兩年錢,大約72萬,
不過之後想升職就要讀返part time.
自己考慮下
明愛個interviewer串到仆街,攞住我地份cv逐個串,一邊話有讀過疑似nursing course既人等如冇讀過(應該講緊asso health study), 一邊又話呢度好chur, 番part time果d唔洗諗,講到自己學校幾嚴幾巴閉

結果我in唔到,去咗in ou degree就收咗,不過冇sssdp, 貴到仆街

之前讀過東華,d tutor照讀ppt, year 1-2 d skills廢到,特別係year 1, 考check心跳lung sound耳鼻喉,諗番都笑撚咗

東華教你少少野就比你出ward, 乜都唔識淨出去先學,反而ou而家year 1 學緊既skills已經係東華year 3學緊既野,無論係學習內容,氣氛定師資,ou都比東華好,信不信由你
讀護士學校三年後做RN,學費8萬4
讀degree就讀五年
護校早兩年出生可以賺多兩年錢,大約72萬,
不過之後想升職就要讀返part time.
自己考慮下

正解 護士學校嘅課程比較pack 同放嘅假比較少 同無暑假 所以自己考慮下
補充一點 啲人成日以為醫管局自己開辦嘅課程就一定請返晒所有護士係錯嘅
HA請人睇interview 同各Custer 要唔要人 應該係
明愛個interviewer串到仆街,攞住我地份cv逐個串,一邊話有讀過疑似nursing course既人等如冇讀過(應該講緊asso health study), 一邊又話呢度好chur, 番part time果d唔洗諗,講到自己學校幾嚴幾巴閉

結果我in唔到,去咗in ou degree就收咗,不過冇sssdp, 貴到仆街

之前讀過東華,d tutor照讀ppt, year 1-2 d skills廢到,特別係year 1, 考check心跳lung sound耳鼻喉,諗番都笑撚咗

東華教你少少野就比你出ward, 乜都唔識淨出去先學,反而ou而家year 1 學緊既skills已經係東華year 3學緊既野,無論係學習內容,氣氛定師資,ou都比東華好,信不信由你

Jupas冇放ou
Btw唔該巴打

其實學多樣嘢無壞丫

唔該哂咁多位巴絲
Jupas可以放榜再執 唔洗擔心啦
反而係我覺得護士階級觀念好重
聽過話咩有人冇同d senior 打招呼就會俾人唱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞