[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區 (21)

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
無事嘅,預告水水個樣咁冧,實塊面都紅哂
睇嚟火龍果會成為新名物
食完鹽焗雞,終於有飯後甜品
其實聽日冇機會虐
中間不歡而散同漏咗阿水扎花應該都係使開阿龔等大小姐同阿水換裝
係睇編劇用咩理由去兜合唔合理
係唔知最後jacky個吻會落喺邊個嘴裡
第3個Elsa
所以shut up jacky都有得甜

祝天下有情人終成眷屬
藍玫瑰慘被搶fo
預告出之前大家都話要阿龔送藍玫瑰,預告之後大家都傾點一齊食咗個火龍果
到時可能到個男同事同佢講!!
shut up!!!我叫你shut up呀!!
之後jacky就愛上男同事,
輝蓮龔水happy ending(諗多左
有冇巴絲未改名 可以諗諗佢
等我考慮下
我發現我同另一位絲打個名好似
果然龔水感情路好獨特
以後可以食火龍果連皮
但唔知個男係邊個
睇嚟要去主po開下競猜
食火龍果連皮啦你
水:食火龍果啦你!最好連皮都食埋佢
榨汁飲啦
血咁,襯吸血鬼造型喎

斷估個火龍果唔係要嚟玩三字梗啩 (突然諗起燒羊架)

龔燁執呢籃嘢嗰陣仲諗到咁仔細?
睇來島民經過之前嘅經歷,都覺得有送到花出去,已經好滿足
個火龍果會唔會攞嚟插穩啲花?
以編劇嘅功力,我相信火龍果會係佢地嘅定情信物
唔係好似,直情係火龍菓
mcq vol.7賽後檢討
未做就click落呢度做咗先啦 https://goo.gl/forms/4Zi7Jczv2SJMdC1J2

今次平均分141/210,最高分係208/210嘅食蕉連皮啦絲
期待你vol.8攞滿分
低過平均分嘅自動自覺去搭橋護老院搵龔友等佢嘉頓家法侍候

常見錯誤同解答:
1. 邊個叫過阿龔做industry
呢題得18個人啱
ans:熊若水(喺熊家同龔友講電話嘅時候)、宋瑞輝(尋寶圖畀外賣咖啡阿龔嘅時候)、龔友(打電話畀阿水嘅時候)、豪仔(最後喺初戀cafe畀外賣咖啡阿龔嘅時候)同david(喺尋寶圖講阿龔身世嘅時候)
2. 對白題
熊若水:「唔係好死,係抵死呀。」
ans:242<不能說的秘密>(阿水交代點解阿龔會帶電台dj上尋寶圖傾宣傳計畫)
熊若水:「我信好人有好報,堅持一定有回報㗎!」
ans:280<燁來越愛你(下)>(同龔友打完邊爐之後阿水反對搵楊洋做替死鬼嘅時候講)
熊若水:「你咁卑微嘅願望都要趕絕我?!」
ans:266<心戰>(一開頭阿水喺初戀cafe冇早餐食嘅時候咆哮)
3. 看圖估劇集

ans:415<龔燁的秘密國度>(雙K交鋒回想)

ans:504<龔燁復仇記(下)>
呢個就係之前講過嘅tricky位,同一情節503 504都有出現,但係503係大頭shot而504係wide shot,所以答案係504
4. 根據熊若水所言,應該喺雙下巴天使生日當日幾點前向佢許願?
ans:九點前
出自421<天生比較狂>,阿水隨口講嗰日(10月4號)係雙下巴天使生日,仲話9點前許願就會願望成真
5. 外賣咖啡時序題

ans:
1. 外賣咖啡一(242<不能說的秘密>)
2. 外賣咖啡五(267<報仇記>)
3. 外賣咖啡二(377<水的燁緣(下)>)
4. 外賣咖啡三(428<我不是曹太>)
5. 外賣咖啡四(489<水與下屬們的藍調>)
估唔到大家都覺得呢題淺,我下次會識好好adjust下難度
6. 美食題:阿龔阿水分別食過啲咩?
阿龔:朱古力金幣(266<心戰>、267<報仇記>)、跌打酒(503<龔燁復仇記(上)>)、珍珠奶茶(489<水與下屬們的藍調>)
阿水:荷蘭農場士多啤梨(482<三日兩夜大作戰>)、曱甴(267<報仇記>)、曱甴咖啡(267<報仇記>)、珍珠奶茶(489<水與下屬們的藍調>)
7. 對白時序題
以下全部都係阿龔喺熊家嘅時候講過嘅對白,正確順序係:
1. 「呢碗麵呢,好好味。」(376<水的燁緣(上)>)
2. 「唔係唔係,紅藥水嚟嘅。」(377<水的燁緣(下)>)
3. 「咩聲嚟㗎?」(410<接龍麻雀王(下)>)
4. 「Good evening everybody。」(428<我不是曹太>)
5. 「咁咪啱囉,我經過街市見到啲海鮮又靚,鹽焗雞又正。」(503<龔燁復仇記(上)>)

其他仲有唔明嘅話就再問啦
龔水playlist收到好多投稿,我要啲時間整理,同埋如果直接po出嚟我怕洗版,所以會以google sheet形式po出嚟,呢排冇咩時間做定定整理唔好意思
造型投票等過幾日得閒就會公布,宜家唔寫太多啦我要繼續loop預告
集氣聽日happy end
劏開嚟插花用?
我堅持佢係扮劍蘭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞