[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區 (21)

1001 回覆
32 Like 7 Dislike
Marketing真係一個神奇嘅部門
阿水可以咁自出自入總監office都無問題
自由出入仲要坐埋係佢張櫈到都冇問題
Marketing 同事:我哋已經習慣
Marketing 同事:總監交帶落,話唔駛理
之前欣欣走嗰集marketing係坐滿人
好似打機啲NPC
市場部同事:總監好好人架 ,話知我哋成日出去見客辛苦,所以好易批假,仲有時可以遲返/早走架。
聽王朝馬漢講,對佢哋都好好架,成日怕佢哋辛苦叫佢哋唔駛巡呢邊。我哋做細明嘅,唔多事啦,唔驚調落倉咩
市場部同事: 聽講尋寶圖嘅mary姐成日偷偷潛入去總監office,又成日亂搞佢啲嘢,你知啦,總監有潔癖嫁嘛,但一啲都唔介意,仲成日望住mary好溫柔咁笑,究竟點解?
心戰嗰集成個Marketing係勁多人㗎
同埋又話洋洋有細房嘅 點解嚟嚟去去得一間
講開Marketing,其實以前一共有五個位,你講有個男人嗰度坐四個,然後老細房出面一個。之後變到宜家得三個位,同埋無咗報仇記媽呢空暱埋嗰個位

兩張圖放埋一齊先見到原來窗口位都唔同咗
群姐會唔會覺得阿龔office好污糟 加重哂佢工作量
一時又倒瀉咖啡仲要有小強,一時又一陣跌打酒味,一時又掟亂哂啲野,仲要成日返嚟換衫
講起marketing無人,如果有得加新人希望係個豬隊友,好似以前痴線佬jackal咁實好好笑
做呢個部門嘅腦細好攰
市場部同事咪同尋寶圖班友一樣已經習以為常
其實諗諗下,除左尋寶圖係好多人,其他部門都係冇人架喎
財務部 - 大小姐 加垃圾清 (如果計埋佢)
人事部 - Helen姐
威龍百貨 - Ma媽加Terry
保安部 - 鐵面陳 加王朝馬漢

睇黎最多人既部門得尋寶圖同清潔部
威龍百貨仲有蛋撻Kim
有次保安部早會briefing打橫排開都十幾二十人
接龍啲同事神出鬼沒 有需要先出現
話晒接龍有三千員工呀嘛

咁樣講法IT部都算多人,Ivan+3子有時仲有個秘書
人事部唔只得Helen ,仲有未歸位的Rebecca。 Helen 房出面有兩三個位,有其他同事架

係威龍打工都幾好,只需扮工,等老細做哂
同埋接龍集團真係一間良心企業,保安部請咁多個阿伯做保安員,等佢哋老有所依
其實接龍每個部門都唔需要太多人
好似最多人嘅尋寶圖咪又係個個都扮工
燁來越愛你嗰集講咗office裝修,
都可以話唔係bug嘅
裝修完細咗
精簡人手
莫非因爲加開總監位,所以要cut人?!
莫非總監大人太高人工?
定係總監大人成日落尋寶圖,所以cut人,叫尋寶圖做埋
我記得油咗灰水好大陣味

我想指市場部cut人搞到總監大人返嚟更加忙
明明幾忙都要成日去尋寶圖搞到成日ot先辦公
可能因為自從阿龔入左黎之後,大龍生覺得唔洗請咁多人
所以座位先少左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞