HKCC 2018-19討論區[21]New year break完了

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
又唔使話每隻字都要背,但你一定要明啲文言文講乜同出自邊個,最尾final我都係記大致內容去答問題。但總之呢科好撚㭍煩,身邊朋友中西溝好啲,婦女史都聽話煩。
利申:2017拎A
兩份assignment。
一份打返project自己part嘅內容,一份作個情境運用返學過嘅理論解釋。基本上一份一日係可以打得哂,佢俾分又鬆手。
on9? policy 我身邊都幾個A啦
鳩讀派A科黎 咪撚大鳩人好喎ching
mo
咁清想點想撚我唔洗咁嘅
肯背野肯操數就A
你喺咪本身讀spa?
亂讀ㄧ定冇A 你要ns人讀policy 寫篇final essay 唔熟政策真係難 你要知道john想你寫乜
我冇話難讀 多人B+ 但ns要拎A真係難 (可能我識人少 我同你道歉)
我覺得難讀係因為我份人偏向背書 重theory分析
我係spa人 但policy 我覺得相對易高grade
話說ns 到底有咩分別
Ching介唔介意講多少少
n展ds有咩推薦
如果我summer reg咗科ge 而我sem3只需讀一科ge 咁仲洗唔洗reg
咁讀過spa係易啲讀既
NS咩人都有 係一班唔知自己鐘意咩科嘅人聚埋ㄧ齊 我地可以任選你地DS讀 但以我嘅圈子 好多人對政治政策科冇乜興趣所以讀spa科會仆街多/ 拎唔到A (唔識批評政策)
我反而覺得入得spa就知自己對政治有興趣 目標明確 觀察到spa人係好認真 所以巴打你可能會覺得讀policy科得心應手 易拎A 我唔知spa有冇A+拎

而我個人比較傾向psy 我鐘意運用theory分析行為/事件 同擅長考試背野 所以我咪覺得p psy好讀 同埋最緊要有A+拎
社科所有year 1 都係得common core soci 同 psycho + 一堆GE科啫
我反而覺得讀policy 個時係同其他major/ns 冇乜分別
唔係話特別有優勢
明白
spa好似冇乜聽過人有A+
management science求評價
依科背曬就有靚grade 你做足上堂比個啲練習就一定掂 因為mt final問題係易過平時好多 基本上一望就識
然後workload唔算大 一份asm一份prj 我自己依兩份就炒嘅 係靠mt同final
econ mkt而家讀緊 比唔到comment住
但十個有九個都會揀mo好過
想問p psy功課係做咩
社科人same here 可唔可以講下Social Service同Soci DS好唔好讀
小推一下
上面好多詳細reply
Sociology of culture?
想問food service operation 好嗎
Modern China 同 Chinese Fam 邊科比較易讀啲同少啲野背? 同埋2科個Workload分別大唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞