歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (2019年2月號)

840 回覆
7 Like 1 Dislike
第一隻RG技術係會有啲缺失
第一部砌嘅RG 就係RX78-2,亦都有砌爛大腿位,同埋偃啲細件都幾易鬆。真係要有心理準備係靚但難handle
不過RG 最正嘅地方係細細部但又有咁上下detail,屋企無乜位嘅咪砌多啲RG 囉,有位嘅始終MG 爽少少
我同巴打既諗法好似

我依家都係玩HG,一來機型多,二來不時會出武器包可以裝備共用
TR-1個D一個系列都有排玩,慢慢收集
前幾日3部GNX4先到貨
並唔係放棄MG
而係要諗過度過先出。
以前狗屎垃圾都可以出MG
呢家多咁多detail開模費都貴左
要一模多用先化算
你睇隻0080Gm化左幾多隻MG出黎?
你又睇獨角獸無限復活左幾多盒?
0080,0083一堆2.0又係吊緊我地癮
Mb呢啲咁貴嘅成品都咁係
Exia 、r1-r3、正義女神、正義女神F、十周年版、transam 版、雪崩版、
副骨玩到變公廁
傳今年0080 會出2.0,NT1 京寶梵
正義女神真係反轉再反轉
有邊個估到佢拎支座天使1號機碌炮出黎玩
已射💦
加多枝gundam marker 畫下線,個效果爭好遠
新果四隻都係用Gumdam2.0套骨
GM Sniper
GM Sniper(WD) (連堆廿年前既陸戰型裝備
GM Command
GM Command(Space)

GM Cold Type以前出過所以冇再出
有冇巴打可以指教下?多謝
把剪分切刃同板刃,兩邊刃個底唔係同一平面,你用板刃貼住隻件個平面剪所以就會有水口剩,你應該同切刃貼住黎剪
用gm 301 嗰堆滲線都好夠,滲完用刷膠刷,之後再貼貼紙同噴消光或其他保護漆就夠 btw 剪鉗都要買把好少少嘅,等其他巴打推介下(我用雙星二百幾蚊啲剪,唔知你覺得o 唔ok)
好多謝你丫!另外301-303個隻係咪一定要300 Eraser呢?X20可以嗎?

另外有冇tips避免 啲油會整爛個膠?

素組用刷膠搞掂啦,尤其你初玩,求其文具舖買刷膠或買女性拎少少洗甲水都搞掂 個人覺得刷膠效果最好
收到,咁我留翻錢買把好啲嘅剪鉗好過
Btw消光真係 唔知點搞, 屋企有老人家又有寵物
後樓梯 噴時最好分返開手手腳頭胸腹之類噴,唔好成隻野一次過。否則有啲位可能擋左噴唔到。

同埋噴時唔好一次噴太多,輕輕噴多幾下丘均勻啲

btw 講到噴罐呢度仲有好多巴打可以迸解下操作,我都係求其噴下但求有消光就算
觀塘/mk租個位噴油既話有冇推介
屋企得個淘寶usb泵,筆用h&s ultra
主要噴水油
但如果租場可借齊架生既話,想玩埋油性 屋企冇位放個未必成日用既抽風機同大泵
你厚個邊下面都貼住
你試下4種剪,邊個好啲未用邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞